Прочитај ми чланак

Да ли ће и како „случај“ Мердаре утицати на расправу о Косову и Метохији на Сабору

0

Са пристанком садашњих српских власти бриселски преговори и споразуми, као и сви обавезујући „папири“ који су потом дошли са Запада, регулисани су у оквиру територијалног интегритета самопроглашене косовске државе, чиме је званични СНС-СПС Београд погазио Устав Србије у корист Приштине.

У Србији су званично, тим истим Уставом, Црква и држава одвојене, па се сад намеће питање да ли су забраном поглавару СПЦ и седморици засад анонимних српских архијереја да пређу административни прелаз Мердаре косовске власти на своју руку прекројиле и црквену јурисдикцију коју су патријарх Порфирије (Перић) и Сабор СПЦ својом вољом начели 2022, дајући канонски спорну аутокефалност Македонској православној цркви.

Из угла слободе кретања, поштовања људских и верских права, Резолуције 1244 СБ УН, на Андрићевом венцу погаженог Устава Србије, Приштина је себи дозволила или јој је дозвољен, не дај Боже „договорен“, још један скандал, који би да нема патријархове „беле пане“, реално био у равни са приштинском забраном дан касније и глумцима београдског Звездара театра.

Због забране Приштине, мајски Сабор СПЦ тако је спречен да на један дан „скокне“ у Пећку патријаршију због Призива Светог духа. Радни део саборског заседања далековидо је планиран у загробној крипти Светосавског храма на Врачару, где је на крају измештено и свечано отварање.

У неку руку, Сабор је поновио судбину Срба на КиМ, који четврт века, под званичним протекторатом УН, преживљавају са измештеним седиштима српских институција и својих домова, а чије представнике поглавар СПЦ пет пута игнорише и избегава да прими.

Ни Сабор им још није одговорио да ли може да саслуша њихове аргументе којима оптужују актуелну власт у Београду за издају, исељавање и саучесништво у стварању, како кажу, „велике Албаније“ на КиМ.

У Цркви у којој о упокојењу патријарха Александар Вучић лично обавештава народ, можда о скандалу на Мердару јавност званично први и треба да обавести Петар Петковић из Канцеларије за КиМ. Патријарх се касније огласио причом о „затвореним вратима“, а Сабор је одмах по врачарском Призиву Светог духа издао саопштење о размерама безакоња Приштине.

Да ли ће и како „случај“ Мердаре утицати на саборску расправу о КиМ, ако је буде, а требало би, читаће се у званичном саопштењу Сабора и спекулисати по црквеним кулоарима. У Србији, иначе, сваки домаћин зна да ако не уме да уђе у своју кућу, чак и ако му то неко брани, треба да се преиспита да ли је достојан да је води.