Прочитај ми чланак

Завршен 14. сусрет Дачић-Тачи: Договор око избора и полиције, али не и судова

0

vucic-taci-dacic-4-3(РТС)

Централна тема 14. рунде дијалога у Бриселу били су локални избори на Космету заказани за 3. новембар. Срби са севера Косова моћи ће да гласају са постојећим документима, рекао премијер Ивица Дачић. Без конкретних договора о телекомуникацијама и енергетици.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон је, после разговора са Дачићем и Тачијем, саопштила да су се они сагласили да треба предузети све конкретне акције како би локални избори на Космету имали добру излазност.

„Састала сам се данас са премијером Дачићем и представником Шиптара, Тачијем, како бисмо разговарали о даљој примени Бриселског споразума у циљу помирења између две стране“, саопштила је Ештон по завршетку састанка у Бриселу, који је трајао око четири сата.

Према њеним речима, српска и шиптарска страна су разговарала о припремема за локалне шиптарске изборе на Космету, који су заказани за 3. новембар, и „сагласили су се да би требало предузети све конкретне мере како би се обезбедило да избори имају добру излазност“.

„Рад на примени ће да се настави у наредним недељама истом јачином, како бисмо се око свега договорили“, рекла је Ештон.

И премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је једна од главних тема била организација локалних избора како би се створили сви услови да Срби са Косметаа учествују на њима.

„У том смислу постигли смо значајан напредак, односно још једном смо дефинисали оно што мислимо да је важно за Србе на Косову и Мерохији“, рекао је Дачић након састанка.

Srbi_extremeИ протерани Срби имају право да гласају
У првом реду потврђена су, како је навео, права Србима да могу да гласају са личним документима државе Србије, а договорено је и да треба наћи механизме и организовати гласање протераних Срба и свих који су рођени на Косову и Метохији.

„Кад то кажем, мислим и на оне који живе у централној Србији. И они ће имати право да гласају“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, договорено је и да се обезбеди место за учешће представника српске листе у централној изборној комисији и другим изборним телима, а још једном је потврђена улога коју ће ОЕБС имати у организацији, спровођењу, надгледању избора и верификацији резултата.

Како је истакао, интерес Београда је да Срби са Космета учествују на изборима не зато да би помогли бриселски споразум или да би заокружили приштинску независност него пре свега “ да бисмо помогли сами себи“.

„Односно нашем народу, да Србија по први пут добије и легалне и легитимне међународно признате представнике које су до сада многи у свету звали илегалним институцијама“, рекао је Дачић.

Премијер Дачић је оценио да је на састанку постојало разумевање и жеља да се настави са успешном применом бриселског споразума.

„Ми нисмо прихватили и нећемо прихватити ништа што би потврдило шиптарску независност, јер су за нас ови преговори статусно неутрални „, поручио је Дачић и додао да се разговарало и о МУП-у.

kpsБез заклетве за полицију
„Договорили смо се да нико неће тражити шиптарска документа, нити држављанство, личне карте за пријем у радни однос бивших припадника српске полиције“, рекао је Дачић.

Како је нагласио, договорено је и да се избегне полагање заклетве. „Они неће полагати заклетву него ће у питању бити један други папир који ће бити апсолутно статусно неутралан“, истакао је Дачић.

Једна од тема била је и пуна оперативна способност регионалног команданта полиције на северу Косова, који је иначе Србин, а који у наредним данима треба да направи тим.

Како је истакао, две стране су тренутно најудаљеније када је реч о правосуђу, односно питању основних судова и тужилаштава – шта треба урадити и на који ће начин они функционисати у српским срединама.

Према његовим речима, у наредним данима треба да се наставе разговори о телекому и енергетици на нивоу радних група, а он очекује да би договор о томе могао да буде постигнут у наредних седам до десет дана.

„Састанак је био користан, јер су отклоњене наше бојазни, а то је да нећемо дозволити да се кроз дијалог и учешће на изборима жели поспешити или потврдити, како то они мисле, некакава косовска независност“, рекао је Дачић.

Веома је важно да смо и овог пута имали принципијелну подршку ЕУ у ставу да је ово статусно неутралан споразум и да у том смислу никакви елементи државности не би требало да буду део имплеменатације, нагласио је Дачић.

dacictaciДачић је рекао и да је следећи састанак 27. августа, а за наредне дане најавио је разговоре који ће се одвијати на нивоу радних група.

Хашим Тачи, такође, је изјавио да је остварен значајан напредак када је реч о локалним изборима на Космету са циљем да што већи број Срба изађе на изборе.

„Састанак је протекао у доброј вољи, а када је реч о телекомуникацијама и енергетици није постигнут коначан договор, али у наредним данима се очекује да још неке ствари буду разјашњене“, рекао је Тачи.

Поред Дачића, разговорима у седишту Европске службе за спољне послове, присуствовали су и вицепремијер Александар Вучић, министар правде Никола Селаковић, саветник председника Србије Марко Ђурић и шеф Канцеларије за КиМ Александар Вулин.