Прочитај ми чланак

Отаџбина: Упад РОСУ на север Косова мирише на устаљени договор Вучића и Куртија

0

Народни покрет Срба с Косова и Метохије - Отаџбина оценио је да упад припадника специјалне косовске полиције РОСУ у филијале Поштанске штедионице на северу Косова, "помало мирише на већ устаљени договор Александра Вучића и Аљбина Куртија".

У саопштењу су оценили да је такав потез приштинских власти „заокруживање државности самопроглашене републике Косово“ а да с друге стране, реакције Београда нема.

„Оне се своде на оно ‘трла баба лан, да јој прође дан’. У исто време власти у Приштини захтавају од Срба да возачке дозволе које је издао МУП Србије замене до 9. августа возачким дозволама сепаратистичких власти из Приштине. И овде реакције Београда нема што јасно потврђује тезу да је све унапред договорено“, навели су из покрета Отаџбина.

Оценили су да је „капитулантски однос Србије резултат политичке трговине њеног председника који у циљу голог одржања на власти на све пристаје па и на то да се на бесраман начин газе институције српске државе у јужној српској покрајини“.

„Да ли Београд то може да спречи? Може свакако. Довољно је само да забрани пролаз кроз Србију сепаратистичких таблица и докумената па да се у Приштини деси побуна. Такође може са пуним правом и у складу са Уставом Србије да забрани пролаз робе из ЕУ и делова некадашње Југославије ка Косову и Метохији“, стоји у саопштењу.

Покрет је оценио и да ће Александар Вучић „остати упамћен као човек од кога све од Призренске лиге 1878. године до данас, нико није више урадио за албанску ствар и за стварање Велике Албаније“.

Косовска полиција јуче је саопштила да је затворила шест „нелегалних“ филијала Поштанске штедионице на северу Косова из којих је запленила око 1,6 милиона евра и 75 милиона динара.