Прочитај ми чланак

У Аустрији се оснива нова банка да би служила људима

0

“Демократска банка” у Аустрији радиће по принципу задругарства
Аустријски банкарски сектор од средине идуће године биће богатији за још једну банку која треба да буде потпуно другачија од досадашњих.

“Удружење за подстицање и оснивање Демократске банке” немарава да оснује банку која ће радити на новим основама. Нацрт статута такозване “Демба” већ је састављен, а основа пројекта је модел критичара глобализације “Атак Аустрија”.

Банка, како преносе медији, биће организована као задруга и “у обавези општем добру”, те неће исплаћивати добити, и подстицаће социјални и еколошки одрживи развој.

“Демба” ће имати и малу понуду услуга – платни промет, пријем штедње, издавање кредита. Штедише треба да одустану од камата, али то не морају да учине, намера је оснивача.

Пола пута до оснивања, према речима главног иницијатора Кристијана Фелбера, већ је пређено. До септембра Удружење жели да изабере два члана будућег управног одбора, а пријавило се већ 30 заинтересованих, од којих је половина радило у банци.

Оснивачки капитал од најмање пет милиона евра требало би да буде обезбеђен до Светског дана штедње, крајем октобра.Према Фелберу постоји већ обећање око 2.000 потенцијалних задругара за капитал у висини од два милиона евра.

До јесени Удружење планира да има око 10.000 задругара, што би обезбедило оснивачки капитал у висини од 10 милиона евра.

Фелбер је објаснио да су чланови будуће задруге људи који су незадовољни актуелним банкарским системом, као и мала и средња предузећа, критичари глобализације, па све до представника црквених и друштвених покрета, либералног грађанства.

Највећа препрека на путу ка добијање лиценце за банку оснивачи имају тек пред собом, а то је доказивање одрживог пословног модела. Такође, нова банка мораће бити прихваћена у Удружење банака.

Оснивањем оваквих задружних банака одвојило би се  комерцијално банкарство и инвестиционо . Па ко жели да се коцка нека се коцка у инвестиционом банкарству. Много новца је изгубљено на преварама инветиционог банкарства. Банке то надокнађују кроз веће цене новца и банкарских услуга. На крају то све ми плаћамо на различите начине.

Код задругарства нема камате на улоге, али су зато камате минималне на кредите, као и цене услуга . Ако сви дођу до свести да је боље новац држати тамо где сви имамо корист, а не само банкстери, тада ће све што је базирано на преварама да се уруши као кула од карата.

И код нас су постојале задруге, где су задругари сваког месеца одвајали мале суме за штедњу. Од те штедње касније су узимали позајмице, или ти кредите и поново враћали без камате или са минорном каматом. Данас је све конципирано тако да од укупне вредности коју сви ми направимо различитом врстом рада половина се прелије банкстерима, а нама робовима остају мрвице . Превише су јаки да се боримо против њих, али ако их сви игноришемо распашће се сами од себе.


(Блиц, Раде)