Прочитај ми чланак

Постоје и добре вести: Дер Лајен може пасти због милијарди ЕУ плаћених Фајзеру

0

Она мимо процедура склапала уговоре о вакцинама вредне 71 милијарду евра

Постоје и добре вести.

Управо је Berliner Zeitung изашао са насловом: „Фон дер Лајен нервозна: тужилац ЕУ истражује уговор са Pfizer“.

Она је моја омиљена прича, јер је хитно евакуисана у Европску комисију зато што јој у Немачкој, после пљачке Министарства одбране, више није било места. Нећу се задржавати на детаљима, али када су немачки тужиоци за тражили од те госпође да имдостави преписку преко своја четири паметна телефона, она је једноставно рекла да их је изгубила.

Све четири одједном!

„Неустрашиви стручњак за корупцију Лаура Кодруца Кевеши жели да открије ко је све умешан у више десетина милијарди долара вредне послове ЕУ са фармацеутским компанијама. Она је жена пред којом европски преваранти треба да дрхте“, објавио Der Spiegel

„Зато главни европски ловац на корупцију има много противника. А то су моћни противници чији гнев је изазвала румунска адвокатица“, указао је штвајцарски лист Neue Zürcher Zeitung.

Исти лист примећује да Европско тужилаштво на челу са Кевеши већ неколико недеља „води истрагу против непознатих лица“.

И наглашава да неко мора да одговара за „сулуде крађе током такозване пандемије“.

Румунка Кевеши, која је кренула у рат против наизглед свемоћне фон дер Лајен, више је него занимљива личност.

Има 49 година. Извела је пред судове хиљаде корумпираних министара, медијских тајкуна, судија, тужилаца, посланика и бизнисмена. Чак 90 одсто њених захтева за хапшења имало је заснованост.

Европска унија је похвалила борбу Румуније против корупције под Кевешијевом, а онда јој поверила да води Европско тужилаштво.

Зато се сада FdL (популарна скраћеница за име шефице Европске комисије) већ нервира, као и повелики број других у ЕК и међу европосланицима.

Омбудсман ЕУ Емили О’Рајли је још пре годину дана желела да зна шта је у уговорима са фармацеутским компанијама закљученим током пандемије коронавируса. А FdL опет „није могла“ да пронађе текстуалне поруке које је поводом њих размењивала са партнерима.

А превише интимно је разговарала са босом компаније Pfizer Албертом Бурлом. И о количини и о ценама вакцина за целу Европу. Без сувишних очију и ушију. Једини ко је, највероватније, био са свим упознат је Урсулин муж, који – гле чуда! – ради у фармацеутском бизнису.

Немица је при издавању дозвола за употребу 1,8 милијарди доза вакцина кршила процедуре и заобилазила контролне органе ЕУ. Још је себи дозволила да одбије да им преда тражене документе.

„Високи званичници Европске комисије веома су нервозни због истраге коју води Кевеши, тврде обично веома добро обавештени лист Politico.

Навео је да је фон дер Лајен закључила је уговоре вредне 71 милијарду евра са Бурлом.

Многи мисле да ће јој то омогућити да се извуче. Међутим, ситуација у ЕУ је таква да би многи хтели да сруше Лајен.

Можда је и зато постављена Румунка Кевеши.

Не зна се какве је савезе Кевеши склопила у Бриселу. Међутим, њена истрага се временски поклопила са саслушањима првих фигура фармацеутске индустрије у надлежном одбору Европског парламента због нетранспарентних уговора.

Пред одбором су се већ појавили шефови компанија Moderna, Sanofi и Astrazeneca, а бос Pfizer Бурла је избегао да дође.

Уместо себе је послао Џенин Смол чији је наступ шокирао одбор јер је признала да Pfizer није спровео никакво истраживање да ли вакцина BionTech спречава заражавање трећих лица.

Фактички је признала да су вакцинисани вакцином Pfizer и BionTech и даље заразни, што значи да су обе компаније лагале. А то је све вратило рефлекторе на судбину 71 милијарде евра о којима је одлучивала госпођа фон дер Лајен.

Ако мислите да `уграђивање` не постоји у ЕУ – варате се. Термин Kick back настао је чим је профит капиталисте почео да зависи од одлука државних чиновника.

Имамо разлога да чекамо резултате истраге тужиоца Кевеши.