Прочитај ми чланак

Протојереј Јован Пламенац: Грухоњић и Мировић као слика „Српског света“ у Србији

0

Ванредни професор медијских студија на Филозофском факултету у Новом Саду Динко Грухоњић и редовни професор међународног јавног права на Правном факултету у Косовској Митровици Дејан Мировић скоро да су вршњаци.

Грухоњић је рекао да је Србија „постгеноцидно друштво“, да у њој живи у „дубоко дегенерисаном друштву“, међу „малим примитивним народом“, с „људима чудних физиономија и неартикулисаног језика“ којима ће у будућности „ноге бити све краће, а погледи све тупљи“, а чија дјеца желе „само да доврше покољ који су им очеви започели“…, чиме је узнемирио јавност у Србији.

Мировић је рекао да је Александар Вучић „прихватањем Француско-немачког споразума извршио државни удар“, да је Вучић „узурпирао све три гране власти“, да је Вучић „највећа опасност за правни поредак у Србији“, да се Вучић „дружи са људима с оне стране закона“…, а 24. фебруара 2023. године код споменика цару Николају на Андрићевом венцу „је одржао јавно окупљање без пријаве надлежном органу“ при чему су, пратећи друштвене мреже, полицијски службеници „уочили видео објаву на којој проф. Др. Дејан Мировић позива на молитву за ухапшене“ Дејана Петра Златановића и Дамњана Кнежевића, а нешто касније је испред цркве Светог Марка „окупљене позвао да оду до Руске цркве како би тако запалили свеће за ухапшене и помолили се за њихово здравље“.

Против проф. Грухоњића устали су студенти и блокирали Филозофски факултет у Новом Саду и отвореним писмом су реаговали шездесетак српских интелектуалаца, углавном универзитетских професора.

Против проф. Мировића устали су МУП Србије и тужилац Никола Пантелић. У Прекршајном суду у Београду 9. априла одржано му је прво рочиште.

Проф. Грухоњића јавно је подржало 236 професора са Универзитета у Београду, 276 професора са Универзитета у Новом Саду и 24 професора са Универзитета у Нишу. Подржали су га и научни сарадници са више института у Србији.

Проф. Мировића јавно су подржали проф. Мило Ломпар, Бранимир Нешић, Дејан Петар Златановић и Дамњан Кнежевић.

„Српски свет“ осмишљен у Србији, нигдје није тако јадан као – у Србији. Јер, „Српски свет“ у ствари је – „Вучићев свет“!