Прочитај ми чланак

Узбуна у Пекингу- Америчко супероружје стиже на праг Кине!

0

Систем Typhon се рекламира као “супероружје” јер може уништити непријатељске стратешке циљеве, укључујући долазеће балистичке ракете.

Амерички медији извештавају да је америчка војска послала компоненте најновијег копненог ракетног система по имену Typhon по први пут ван територије САД, тачније на Филипине.

У овој азијској острвској држави, амерички системи Typhon ће учествовати у међународним војним вежбама.

Систем Typhon може да лансира крстареће ракете Тomahawk и вишенаменске ракете СМ-6. Ракета СМ-6 је моћна ракета која делује као антибалистичко оружје које штити важне америчке војне циљеве. Занимљиво је да када је реч о помоћи Украјини, напредни системи попут овог, нису нити једном споменути за скоро две ипо године сукоба.

Међутим, зашто Американци шаљу овако моћне ракетне системе на праг “правог непријатеља број један”, Кине?

ВЕЖБЕ СА СИСТЕМОМ Typhon СУ САМО ПОЧЕТАК

Вежбе америчког Typhon-а на Филипинима само су почетак америчког плана. Пентагон планира да трајно распореди ове стратешке системе на Филипине, подижући тензије са суседном Кином.

Долазак Typhon система шаље Пекингу јасну поруку одвраћања, те демонстрира способности америчке војске у Азији.

За сада не знамо колико ће Typhon низова Вашингтон послати на Филипине да учествују у међународној војној вежби Салакниб 24.

Међутим, знамо да су неки системи већ стигли у земљу уз помоћ америчких транспортера Ц-17А.

Ово је први пут да је систем Typhon у ваздуху. Било је потребно више од 15 сати да овај тешки систем стигне до Филипина, око 13.000 километара удаљених од тачке поласка летелице.

Комплетан низ Typhon система састоји се од 4 лансера, командног возила и других помоћних возила и опреме.

-Ово је важан корак у нашој сарадњи са Филипинима, нашим најстаријим савезником у

региону, рекао је амерички бригадни генерал Бернард Харингтон и додао да „овај корак ствара нове могућности за сарадњу у нашој билатералној обуци и спремности“.

Чак је и слање лансера Typhon на Филипине стратешки потез за америчку војску. Као што је горе поменуто, систем може да лансира крстареће ракете Томахаwк (противбродске и копнене верзије) и ракете СМ-6.

Ракете СМ-6 су првенствено дизајниране за употребу против непријатељских ваздушних циљева, укључујући балистичке ракете, међутим када су испаљене из система Typhon њихова

примарна улога је да погоде непријатељске стратешке циљеве на копну и мору, као што су системи противваздушне одбране и командни центри.

Такође се сматра да су у стању да пресрећу долазне суперсоничне претње током своје терминалне фазе лета, чинећи системе заиста добрим оружјем.