Прочитај ми чланак

Напад на Русију:Погођен аеродром на Криму и фабрика ракета С-400 код Москвe?

0

У уторак, 16. априла, у Москви је избио пожар у војној фабрици Авангард, која производи ракете за комплексе С-300 и С-400. Инцидент се догодио дан након што су власти у Кијеву тврдиле да су наводно погодили руску радарску станицу Небо-У са седам камиказа дронова.

-СБУ – Служба безбедности Украјине је преко 13. Управе војне контраобавештајне службе погодила далекометну радарску станицу у Брјанској области Руске Федерације која је надгледала небо 700 км дубоко у Украјини, за украјинске медије изјавио је “добро обавештен извор у СБУ”.

Радарску станицу вредну 100 милиона долара погодило је наводно чак седам беспилотних летелица типа камиказа. Уколико се заиста догодио, удар оставља Русима остају без вредне имовине, комплекс Небо-У, који им је помагао да открије украјинске положаје.

-Погађање моћног руског радара помоћи ће нашим трупама да спроводе извиђање, лансирају дронове и ефикасније користе оружану авијацију у овој области, нагласио је исти добро обавештени извор.

Напоменимо да ове украјинске тврдње за сада не прате никакви докази, међутим вест се преноси кроз већину украјинских и западних медија.

Занимљиво је да се кроз ову вест перформансе радара нашироко хвале у покушају да се допринесе на значају поготка, док на дуге стазе, чак и да се испостави да је систем уништен, остаће подаци о његовој супериорности управо у западним изоврима.

ПОЖАР НА ГЛАВНОМ РУСКОМ ПОГОНУ ЗА ПРОИЗВОДЊУ РАКЕТА ЗА С-300 И С-400

Случајност или не, након неутралисања овог радара, украјински медији тврде да: „У уторак, 16. априла 2024. увече, избио је пожар у фабрици Авангард у Русији“.

Фабрика се налази у Москви и производи ракете за комплексе С-300 и С-400. Површина пожара је 50 квадратних метара и избио је у радионици бр. 12 фабрике аутомобила Авангард.

Међутим, до сада није било јавног коментара украјинских обавештајних служби, које најчешће када се догоде такви инциденти тврде да иза напада стоје њихове оперативне структуре.

РАКЕТИРАНА ВАЗДУХОПЛОВНА БАЗА ЏАНКОЈ НА КРИМУ

У ноћи 17. априла одјекнуле су експлозије и избио је пожар у Џанкоју на Криму, где се налази руска ваздухопловна база.

Постојале би три ваздухопловне ескадриле (хеликоптери Ми-8, Ми-35М, Ми-28 и Ка-52) у саставу 39. хеликоптерског пука 27. ваздухопловне дивизије Команде 4. снага ПВО Југ. Војни округ руске армије, преноси Кримски ветер.

Мештани јављају да је дошло до експлозија у подручју војног аеродрома.

Телеграм канал “Кримски Ветер” је пренео податке са сателита ВИИРС/Суоми НПП, који је снимио пожаре. Тврди се да постоји шест извора ватре на и у близини аеродрома у Џанкоју.

Руске друштвене мреже расправљају о томе шта је могло да се употреби да се погоди Ђанкои, међу верзијама је и АТАЦМС.

Подсећамо да је у јесен 2023. Украјина од САД добила касетне ракете великог домета МГМ-140А ​​Блоцк 1, домета до 165 километара ​​– ово је варијанта АТАЦМС са мањим дометом, али има већи број подмуниције и била би корисна је за овакве нападе.

Максимална удаљеност на којој ове ракете могу да погоде је 165 км. Украјина је такође затражила пренос АТАЦМС већег домета (300 км), дискусије о томе су настављене у САД, али није било званичних извештаја о присуству таквих ракета дугог домета у Украјини.

Са друге стране, војно особље Оружаних снага Украјине могло би да користи 227 мм далекометне ГЛСДБ вођене бомбе (са додатим крилима за једрење) и домета од 160-170 километара.

Како примећује Телеграм канал „Руско оружје“, напад је извршен и на град Армјанск, који се налази у непосредној близини. Системи противваздушне одбране, укључујући ракетне системе ПВО Панцир-С1 и С-400, активно су радили на пресретању ових ракета/бомби.

Напомиње се да су упркос томе неке од пројектила успеле да пробију одбрану, због чега су оштећена складишта горива, мазива и муниције.

Још увек нема званичних детаља у вези са овим. Међутим, према писању руских извора, саобраћај на деоници аутопута Ђжанкој-Феодосија је привремено обустављен. Ограничење је утицало на подручје од града Џанкоја до села Победноје, округ Џанкој.