Прочитај ми чланак

Путин за благе казне панкеркама

0

Владимир Путин каже да чланице групе „Пуси Рајот“ које су у највећој цркви у Москви отпевале песму против његовог режима, не треба да буду строго кажњене.

„Нема ничег доброг у ономе што су оне урадиле“, пренеле су агенције речи руског председника који је јуче боравио у Лондону, а који је додао да ипак не мисли „да због тога треба да буду сувише строго кажњене“.

Након разговора са британским премијером Дејвидом Камероном, Путин је рекао новинарима да се нада да ће чланице панк-групе „Пуси Рајот“ извући „саме закључке и научити нешто на својим грешкама“.

У сваком случају „на суду је да саопшти коначну пресуду“, казао је Путин, преноси агенција АФП.

Суђење против чланица панк-групе „Пуси рајот“ почело је у понедељак у Москви уз велико присуство полиције и уз позиве на протесте њихових присталица. Оне су пре тога провеле пет месеци у истражном притвору.

Иначе, пет младих жена, са маскама на глави, 21. фебруара је у московској цркви Христа спаситеља извело перформанс молећи се и певајући за крај политичке каријере председника Путина.

Заштитници људских права оцењују да суђење није фер, и да ће Надежда Толоконикова, Марија Аљочина и Јекатерина Самузевич бити кажњене са до седам година притвора у казненом логору, преносе агенције.

Оптужница чланицама бенда приписује „хулиганизам из верске мржње“, адвокати оптужених сматрају да су починиле само обичан прекршај, а панкерке се у својој одбрани позивају на право на слободно изјашњавање.

Суђење побудјује велико интересовање како у Русији, тако и међународној заједници. Више међународних организација већ месецима позивају руске власти да одустану од процеса и строгог кажњавања женског бенда.

(Танјуг)