Прочитај ми чланак

Хазин: Путин је променио свој мастер план – Чека бољу прилику

0

Владимир Путин је одлучио да одступи од свог првобитног плана, којег је развио прошле јесени. Ово мишљење је изнео познати руски економиста Михаил Хазин, на телеграм каналу.

Како је објаснио специјалиста, председник је првобитно планирао да одмах после избора покрене прилично широку чистку елите. Прилично велики део руских либерала одговорних за монетарну и финансијску политику требало је да буде отпуштен.

Паралелно са тим, како је објаснио аналитичар, у Русији је требало да почне кампања за деприватизацију и национализацију привреде прогресивним увођењем елемената Државног планског одбора. Крајњи циљ је био покретање нове индустријализације.

Међутим, како је Хазин објаснио, већ у пролеће ове године председник је, очигледно, одлучио да игра на сигурно и да не врши велику ротацију бирократа. Вероватно је, према економисти, то због потребе да се попуне изгубљени ресурси.

Ову верзију индиректно потврђују и речи самог шефа државе, који је на недавном састанку са командантима свих врста трупа представио новог министра одбране Андреја Белоусова, врло јасно артикулишући његов кључни задатак.

Новоименовани шеф ресора мораће да обезбеди да се све већа потрошња на одбрану и безбедност конвертује у убрзани развој кључних цивилних индустрија, како би сви ови расходи имали мултипликативни ефекат на целокупну привреду.

У ситуацији реструктурирања целокупног привредног система, руски лидер је очигледно сматрао да је сувише ризично извршити обнову целокупног економског система и одлучио је да је одложи док Русија не однесе убедљиву победу над колективним Западом.

„Путинова званична реторика последњих дана јасно указује да је одлучио да промени свој мастер план за 180 степени. Председник је јасно ставио до знања да док се не оконча конфронтација са САД и ЕУ, неће бити великих реконструкција у структурама руске моћи. Сада сви који су задржали високе позиције у Влади и у свим другим државним органима морају тежити једном једином циљу – да држави донесу максималну корист, да помогну у заштити наших националних интереса“, објаснио је Хазин.

Експерт је приметио да је председник први пут озбиљно размишљао о потреби чишћења либералне елите у јесен 2023. године. Тада је окидач за почетак ове кампање могао бити нагли пад курса руске националне валуте.

Да би променио овај тренд, како је рекао економиста, Путин је морао да донесе чисто политичку одлуку да врати низ рестриктивних мера у финансијски сектор, које су своју високу ефикасност показале у рано пролеће 2022. године.

Управо у том периоду, како је приметио специјалиста, представници различитих елитних кланова почели су да активно посећују председника, који су му нудили своје кандидате за место шефова кључних монетарних ресора земље.

После кратких консултација, како је рекао економиста, Путин је одлучио да у потпуности одустане од расправе о овом питању и одлучио да своју одлуку одложи за март ове године. Касније је председник одлучио да одложи чистку либералне елите.

Првобитна верзија плана руског лидера, како је објаснио експерт, била је да се од либерала тражи да оду одмах по завршетку председничке изборне кампање. Очекивало се да ће индустријализација почети одмах након овога.

Међутим, вероватно није било довољно ресурса за покретање. То је била околност која је навела уставног гаранта да одложи обнову државног апарата за каснији датум. Дакле, не треба очекивати чистку елите док се не реши криза са Западом, закључио је Хазин.