Прочитај ми чланак

Звездо, немаш шта да изгубиш – играј и бори се!

0

1460450924976

Црвена звезда нема чега да се плаши. Чињеница је да ЦСКА на свом терену ове сезоне има само један пораз и да се и Москве ретко ко враћа са осмехом на лицу. И сам тренер Радоњић констатовао је неколико пута да ће бити срећан ако његови пулени буду показали зубе фаворизованом ривалу, јер тада неће имати за чим да жале.

Време је за четвртфинале Евролиге, а кошаркаши Црвене звезде зашли су у „некошено“, тамо где никада досад нису отишли откако се елитно такмичење игра у овом формату. А своје прво учешће у нокаут фази црвено-бели памтиће по окршајима са најбогатијим клубом Европе – московским ЦСКА (19.00, ТВ Спортклуб).

Не само што ће Звезда и ЦСКА отворити четвртфиналну серију, већ ће то бити можда и једини дуел у којем ће на паркет истрчати изразити фаворит и тим који нема шта да изгуби. Армејци су у последњих 13 година само једном пропустили завршни турнир и прилику да се боре за шампионски пехар. Црвена звезда се можда налази на последњој станици у једном дугом, историјском европском путовању, али баш из тог разлога играчи српског шампиона требало би у мислима сваког тренутка да носе стихове: „Играј и бори се“.

То је једино што је играчима Дејана Радоњића и преостало у овом тренутку – да пред моћни ЦСКА изађу, играју кошарку онако како они најбоље знају и боре се свим силама. Јер оваква прилика српским клубовима не указује се сваке године, посебно што ће од следеће сезоне Евролига имати потпуно другачији изглед.

Stefan Jović0

Оно што црвено-бели себи не би смели да дозволе је да се уплаше величине московског великана, јер клуб иза себе већ има дуеле са Реалом, Барселоном, Олимпијакосом, Панатинаикосом… Наспрам себе имаће најбољу нападачку европску силу, која је апсолутни лидер готово у свим офанзивним статистичким подацима (броју убачених поена, укупном индексу корисности, асистенцијама и проценту убачених шутева) и играче попут Теодосића, Де Колоа, Хајнса, Воронцевича…, али Црвена звезда није постигла све што јесте без једне од најчвршћих одбрамбених линија на Старом континенту.

Оно што ће представљати проблем више за тренера Радоњића и његове сараднике је чињеница да неће моћи да рачунају на младог Марка Гудурића, шутера који је много пута ове сезоне својим далекометним хицима и енергијом умео да пробуди и раздрма комплетну екипу. ЦСКА ће у меч ући без повређених Џоела Фриленда и Виктора Хријапе, а можда чак и Павела Коробкова који је и даље ровит.

Фото: Марко Метлаш

Фото: Марко Метлаш

Непосредно пре одласка за Москву чинило се као да ће Звездина експедиција за собом оставити притисак велике утакмице, а да ће у кофере спаковати више победничког духа и оптимизма, јер су у изјавама пред пут практично сви поручили да иду у Русију да пробају да направе чудо.

Због тога људима у ЦСКА није свеједно. Звезда је из свих структура московског клуба добила велике похвале, због чега се у редовима београдског састава надају се да би речи хвале могле позитивно да утичу на најбоље играче. Посебно се то односи на Мајка Цирбеса, који је у евидентном паду форме и Звезди ће сада бити јако потребан Гвоздени Мајк из већег дела сезоне. Квинси Милер такође морати да извуче кеца из рукава, Стефан Јовић да разигра саиграче и побрине се да приземљи Милоша Теодосића, Бранко Лазић и Немања Дангубић да што више изморе неухватљивог Нанда Де Колоа, док ће Таренс Кинзи као једини играч у саставу са искуством из плеј-офа покушати да буде водиља за изненађење.

Црвена звезда нема чега да се плаши. Чињеница је да ЦСКА на свом терену ове сезоне има само један пораз и да се и Москве ретко ко враћа са осмехом на лицу. И сам тренер Радоњић констатовао је неколико пута да ће бити срећан ако његови пулени буду показали зубе фаворизованом ривалу, јер тада неће имати за чим да жале.

Звездо играј и бори се!

Извор: mozzartsport