Прочитај ми чланак

Небојша Шурлан од кога је Синиша Мали тражио новац за Црвену звезду поднео оставку

0

Небојша Шурлан, директор предузећа Инфраструктура железнице Србије, према сазнањима Нова.рс, поднео је оставку на ту функцију. Овај потез уследио је након што је Радар.рс објавио снимак Шурлана и министра финансија Синише Малог, једног од најближих сарадника председника Александра Вучића. Обијављени разговор, је својеврсни доказ да држава и званично, новцем из буџета, али и скривено, преко јавних предузећа и установа чији рад контролише, финансира не само спортске клубове већ и навијачке групе. У овом случају Црвене звезде.

Према информацијама портала Нова.рс Небојша Шурлан је оставку поднео у понедељак, 25. марта 2024, само неколико дана након што је председник Србије Александар Вучић за њега рекао да се понашао као бедник. То је била Вучићева реакција на објављени снимак разговора Шурлана и Малог на коме се чује како министар финансија од њега тражи помоћ за Звезду. На снимку се спомиње и „главни шеф“.

Нова.рс је тражила од Инфраструктура железнице Србије званичну потврду информације да је Шурлан поднео оставку, али до објављивања овог текста одговор није стигао.

Спорни разговор, како је писао недељник Радар , највероватније је снимао сам Шурлан, јер се очигледно плашио да нешто не крене наопако.

Председник Србије Александар Вучић је покушао да минимизира значај тог снимка објашњавајући да ту нема ништа спорно. Бранио је Малог, али је напао Шурлана.

„То само најгори људи на кугли земаљској могу да раде. У свему томе што су они објавили нема ничега. Била је прича да се помогне око неког преградног зида на стадиону Звезде. И Мали каже сасвим сигурно је да ће и ‘главни шеф’ рећи да помогне. Шта је ту лоше? Свакога дана кажем свима да помогну. Ја то кажем хиљаду пута дневно“, рекао је Вучић.

Спорни разговор снимљен 2019.

Недељник „Радар“ је објавио транскрипт разговора министра финансија Синише Малог и Небојше Шурлана, тадашњег директора Грађевинске дирекције Србије, а актуелног директора Инфраструктура железнице.

Тај разговор је снимљен крајем марта 2019. године, два месеца пре него што су почели радови на реконструкцији стадиона Црвене зевзде.

Конкретно, Шурлан и Мали разговарали су о новчаној помоћи од 100.000 евра коју је Шурлан, преко Грађевинске дирекције Србије, на чијем је челу у то време био, требало да обезбеди за навијаче Црвене звезде.

Транскрипт разговора Шурлана и Малог

Мали: Само једно кратко питање: Је л’ те звао Терзић из Звезде… Је л’ си обећао да ће да помогне нека грађевинска фирма, да ради нешто за њих? … Само ми реци да или не.

Шурлан: Да, да, да… Ја ћу да ти кажем шта је информација с оне стране. Да је „главни шеф“ обећао неку помоћ за клубове, која сад не може да се реализује из буџета или како год… и да је тебе задужио да обезбедиш неку помоћ за Звезду. Ето, то је информација коју ја имам.

Мали: Ма, то нема везе. Обезбеди. Ја сам задужен да обезбедим помоћ Звезди када дође до реконструкције западне трибине… Је л’ имаш неког да помогне тај помоћни зид ил’ немаш? Питам те како си то смислио? Значи то нема везе са причом за мене, моја је прича генерална и велика. Разумеш?

Шурлан: Па мени је… наравно. Ако ми се каже да требам да помогнем… То је неких стотинак хиљада динара, овај, евра.

Мали: Па је л’ можеш да им помогнеш или не? То те питам.

Шурлан: Па ја тебе питам, је л’ треба да помогнем, да не буде да ја сад…

Мали: Можеш да им помогнеш, с обзиром да су ту и навијачи и сви остали укључени. А ја и овако помажем на сто других начина.

Шурлан: Добро… О.К. Мени је било битно да знам ако треба да помогнем… Знаш, не да ја нешто сам радим или…

Мали: Ти знаш да ће ти главни шеф увек рећи: „помози“.

Шурлан: Наравно. Мени је само битно… нећу ништа сам да радим на своју руку, битно ми је да знају људи у држави – ако треба да се помогне, помоћи ћемо, знаш.

Мали: Помози.

Шурлан: Добро, то ми је само било битно да чујем.