Прочитај ми чланак

Ђоковић и Јокић – нешто што само још Американци имају

0

У интервалу од неке две недеље, један Србин проглашен за најбољег спортисту на свету, а други за најкориснијег кошаркаша у најквалитетнијој лиги на планети.

Држава смо која у многим друштвеним, привредним и правним сегментима каска за већим делом цивилизованог света, али се у једном истичемо у мери да се једино Американци могу мерити са нама.

Наиме, након што је Никола Јокић по трећи пут именован за МВП НБА лиге, Србија се може подичити тиме да тренутно има најбољег спортисту и најквалитетнијег кошаркаша на свету.

У размаку од неких петнаестак дана, Новак Ђоковић по пети пут добио је најпрестижније признање „Лауреус“ за најбољег спортисту на свету у једној календарској години, а Никола Јокић МВП награду за најкориснијег кошаркаша у регуларном делу такмичарске 2023/24.

Гледано из визуре да је НБА лига најквалитетније кошаркашко такмичење на свету, самим тим награда за најкориснијег играча у таквој конкуренцији у равни је са признањем за најбољег кошаркаша на свету.

Овакав дублет толико је раритетан, иако се у први мах можда чини супротно, да се иста ситуација поновила само још два пута у историји – 2000. и 2001. У оба случаја реч је било о Американцима.

Најквалитетнији голфер свих времена Тајгер Вудс тих година биран је за најбољег спортисту на свету, док су МВП награде у НБА лиги добијали његови земљаци Ален Ајверсон из Филаделфије, односно Тим Данкан из Сан Антонија.

Двадесет и три године касније, свет је добио двојицу Срба најбољих у наведеним параметрима чији су успеси још већи, ако се пореде економски, спортски и друштвени аспекти двеју земаља.

Оно што је подједнако важно, Ђоковић и Јокић изузетно се поштују и подржавају један другог у јавним наступима.

Када је Ђоковић почетком марта боравио у Америци, тачније Калифорнији, искористио је прилику да погледа један меч Денвера и сусретне се са Николом Јокићем.

Камере су забележиле њихов сусрет, загрљаје и размене утисака како током, тако и после утакмице.

– Он је велики, један од најбољих спортиста које имамо у историји нашег спорта. Оно што ради последњих година је невероватно, не само за српску, већ и европски кошарку. Волим га, волим га као особу – поручио је тада Ђоковић.

Хвалоспеве на рачун најбољег тенисера свих времена имао је и Никола Јокић.

– Он је амбасадор Србије, прави узор деци, момак на кога се треба угледати. Желим да будем као он.