Прочитај ми чланак

Одбијена листа „Ми снага народа“ у Новом Саду: ГИК не жели да објасни…

0

Изборној листи Групе грађана „Ми Снага народа“ Бранимира Несторовића у Новом Саду одбијен је и приговор након што њихова кандидатура није прихваћена због недостајања једне жене на листи.

Ова политичка организација најавила је жалбу Високом суду јер како тврде Градска изборна комисија већ је прихватала листе на којима је било мање од 40 одсто жена, као што су оне Александра Оџића, али и Групе грађана „Гари – Грађанска акција за развој и иновације“.

Додали су како је један њихов кандидат одустао, па тиме испуњавају потребан проценат жена на листи. Међутим ГИК ове примедбе није уважио и остао је при ставу да листа има 62 одсто мушкараца и 38 одсто жена, а требало би да има барем 40 одсто, прерачунато у броју кандидата, једна жена.

– ГИК је ценила и наводе подносиоца приговора о пракси различитих изборних комисија према којој су изборне комисије проглашавале изборне листе на којима нису испоштована законска правила о заступљености полова, а што не представља оправдан разлог за доношење другачијег решења по овом питању, јер и сам подносилац приговора истиче да такве листе нису у складу са чланом 41. Закона о локалним изборима, те је сходно томе ГИК закључила и да подносилац приговора прихвата наводе из Решења Градске изборне комисије о томе да на Изборној листи од 12. маја 2024. године нису поштована законом прописана правила о заступљености полова – рекли су из ГИК-а, пише 021.рс.

Ова листа једна је од ретких, коју су поднеле групе грађана, а која је имала реалне шансе да пређе цензус. На децембарским изборима Несторовић је у Новом Саду освојио 11.000 гласова и укупно четврто место, прескочивши СПС, а мање од један одсто му је фалило да прескочи и колицију „НАДА“ и буде трећи.

Како је Нова.рс писала, група грађана Александра Оџића, као и Сасвим друга прича, на својим изборним листама имају чланове Српске напредне странке.

На изборној листи “Нови Сад главни град Војводине – покрет аутономија – Александар Оџић”, нашло се чак пет чланова СНС-а.

Оџић је у јавности познат као тврди аутономаш ког режимски таблоиди често етикетирају као „сепаратисту“, а за потребе прљавих политичких кампања и „Ђиласовог сепаратисту“, па је овај спој тиме чуднији.

Оџић је у разговору са новинарком Нове рекао како није знао да на листи има чланове из СНС, али да су свакако на нижим местима па „не постоји реална опасност да се нешто питају и одлучују“.

Из ГИК-а за сада не желе да коментаришу како је неким листама дозвољено да имају мање од 40 одсто заступљености жена, а другима не.