Прочитај ми чланак

„Ово је тек први талас, Руси спремају велику офанзиву!“

0

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је у ексклузивном интервјуу француској агенцији АФП да очекује и да се спрема за ширу руску офанзиву на северу и истоку са циљем заузимања Харкова, региона у којима Москва наставља своје нападе великих размера који су почели 10. маја.

– Покренули су операцију која може да се састоји од неколико таласа, а ово је прва – рекао је Зеленски у тренутку када је Русија започела своју највећу кампању територијалног освајања од краја 2022.

Међутим, он сматра да, иако је Русија напредовала у региону око Харкова последњих дана, ситуација за његове војне снаге је боља него пре недељу дана када су руске трупе изненада прешле границу.

Зеленски сматра да Русија жели да нападне Харков, град који је само неколико десетина километара удаљен од фронта. Москва није успела да је освоји 2022. године, али је руски председник Владимир Путин рекао у петак да тренутно не планира да је нападне.

Званични циљ руске офанзиве, рекао је Путин, је да се одговори на нападе украјинских војних снага на руску територију последњих месеци и да се створи тампон зона која би требало да спречи ове нападе.

Московске снаге покушавају да искористе недостатак људства и наоружања са којим се Украјина суочава после две године рата. У интервјуу за АФП, Зеленски је признао да Украјини недостаје војно особље.

– Има доста бригада којима недостају људи – рекао је он.

Шира мобилизација и регрутација затвореника

Суочен са оваквом ситуацијом, Кијев је донео контроверзни закон, који је већ у суботу ступио на снагу, а сврха му је да убрза војну мобилизацију смањењем старосне границе за служење војног рока са 27 на 25 година. Зеленски је у петак такође потписао закон који дозвољава регрутовање затвореника у замену за условни отпуст.

Украјински председник је изразио жаљење што има само четвртину система противваздушне одбране објективно потребних Кијеву и додао да му је потребно и 120 до 130 борбених авиона Ф-16, мислећи на помоћ Запада.

Русија је данас известила да је заузела село Старица у области Харкова у близини Вовчанска, града удаљеног педесетак километара од Харкова, чиме је руским снагама гарантовано „даље напредовање дубоко у одбрамбене положаје непријатеља“.

Скоро десет хиљада људи било је принуђено да напусти своје домове у Харковској области, саопштиле су раније украјинске власти.

– Укупно 9.907 људи је до сада евакуисано из овог региона – рекао је у суботу гувернер Олег Синегубов, додајући да су украјинске оружане снаге током ноћи одбиле два покушаја пробоја одбране.

Он је рекао и да је ситуација „под контролом“ и да „браниоци претражују одређена подручја“. Москва је од краја 2022. успела да оствари највећи територијални напредак за само недељу дана.

У том периоду је само у области Харкова освојила око 257 квадратних километара, према подацима које је АФП преузео од америчког Института за проучавање рата (ИСВ).