Прочитај ми чланак

Челници Партизана и Звезде, Мијаиловић и Дрчелић, имају заједнички бизнис – зидају

0

Између навијача Црвене звезде и Партизана непријатељство је огромно, али то ипак не утиче на бизнис челних људи два клуба. У јеку расправе о томе који је клуб већи државни пројекат и коме више помаже власт, “Нова” открива да председник КК Партизан Остоја Мијаиловић и председник Управног одбора КК Црвена звезда Жељко Дрчелић већ три године имају заједничку фирму - “Lux invest internacional”.

 

Милиони евра из државног буџета и јавних предузећа сливају се на рачуне кошаркашких клубова Црвене звезде и Партизана, а навијачи у дворанама и на друштвеним мрежама расправљају о томе ко добија више нашег новца.

И док међу њима постоји деценијско ривалство које повремено прелази у мржњу, функционери два клуба очито одлично сарађују.

Тако председник КК Партизан Остоја Мијаиловић и председник УО КК Црвена звезда Жељко Дрчелић, кога је Небојша Човић одредио као свог наследника на месту председника Звезде, имају заједничку компанију.

Реч је о предузећу “Lux invest internacional”, које је основано 2017, а чија је претежна делатност, према подацима Агенције за привредне регистре, изградња стамбених и нестамбених зграда.

На сајту АПР пише да су власници те компаније две фирме и једно физичко лице – “Облиqуатум” са уделом од 40 одсто, потом “W.D. Concord West” са уделом од 20 одсто и Александар Поповић као физичко лице, који има удео од 40 одсто.

Партнери већ три године

Фирма “Obliquatum” је у стопостотном власништву Остоје Мијаиловића, док Жељко Дрчелић у компанији “W.D. Concord West”, која је позната као блиска власти, има удео од 75 одсто.

Према званичним подацима, Дрчелић, односно његова фирма “W.D. Concord West”, улазе у власништво компаније “Lux invest internacional” 17. фебруара 2021. Како се може видети у документацији на сајту АПР, тада се смањује удео Мијаиловића и Поповића за по 10 одсто.

Такође, тада је забележена и промена основног капитала. Уписан је новчан капитал у износу од 371,8 милиона динара, док је уплаћено 150 милиона динара или око 1,3 милиона евра. Новац је уплаћен 2. фебруара, а може се претпоставити да је то новац који је као нови сувласник уплатила Дрчелићева фирма.

Те 2021, као и на крају 2022, ова фирма била је у минусу од више стотина хиљада евра, а имала је формално само два запослена.

Луксузни комплекс по пројекту Фолића

Сада је у току реализација пројекта изградње луксузног стамбено – пословног објекта на Бежанијској коси у Партизанске авијације, где ће квадрат коштати и изнад 3.000 евра без ПДВ-а. Како нам је речено, цео пројекат могао би да буде завршен већ до краја године.

Објављено је да ће бити сазидано 280 станова, 48 локала и више од 5.000 квадрата пословног простора. Занимљиво је међутим да је на пројекту радила фирма Фолиц арцхитецтс, чији су власници Бранислав Фолић и Милутин Фолић, који је био главни урбаниста града Београда.

Остоја Мијаиловић постао је члан УО Партизан у мају 2015, а у септембру 2017. изабран је за председника тог клуба. Иначе је функционер СНС, члан Главног одбора те странке, а априла 2016. изабран је посланика напредњака. Ту функцију више не обавља.

Како је “Нова” објавила, власник је или сувласник укупно 25 фирми, од којих осам добија или је добијало милионске послове од државе.

Са друге стране, Жељко Дрчелић познат је као бизнисмен, а његова фирма “W.D. Concord West” такође важи за блиску власти.

Zeljko Drcelic-Foto-KK-Crvena-zvezda-750×959

За председника УО КК Црвена звезда изабран је у октобру прошле године.