Прочитај ми чланак

Упознајте чудесну причу Хадерсфилда – “Теријери“ на челу са кумом Јиргена Клопа!

0

Ко су ''теријери'', дебитанти у Премијер лиги?!

Foto: Nick Potts/PA via AP

Данас смо добили и трећег, 49. новог учесника Премијер лиге од њеног оснивања 1992. године.

Фудбалери Хадерсфилда остварили су историјски успех пошто су се пласирали у Премијер лигу, по први пут од оснивања клуба.

Малени клуб, смештен у истоименом граду у западном Јоркширу, основан је 15. августа 1908. године. Играју на стадиону Кирклес капацитета 24.500.

Занимљиво, Хадерсфилд је први енглески клуб који је успео да веже три узастопне титуле првака, 1924, 1925. и 1926. године.

Веровали или не, у том сегменту, Хадерсфилд је део велике четворке у Енглеској, пошто су поред њега, три узастопне титуле освојили још само Арсенал, Манчестер јунајтед и Ливерпул.

Након три узастопне титуле, Хадерсфилд је још две сезоне био вицешампион, а онда је уследио пад који је временом био све већи.

Популарни “ теријери“ су пали после Другог светског рата, а 1952. године су испали у другу лигу, тадашњу Другу дивизију.

Након што су на кратко успели да се врате, од 1956. па све до 1970. нису били у Првој дивизији, из које су опет испали после две године.

Тада је уследио вишедеценијски мрак, од 1972. па све до данас нису били део елите!

У том периоду су чак пет сезона провели у четвртој лиги, а углавном су се смењивали у другој и трећој.

Процват “теријера“ почео је доласком Немца Давида Вагнера на клупу, 1. новембра 2015. године.

Дотадашњи тренер другог тима Борусије Дортмунд и помоћник и КУМ Јиргена Клопа, прихватио је самостални посао у западном Јоркширу и за годину дана направио велику револуцију.

Хадерсфилд је прошлу сезону завршио тек на 19. месту, а ове је са петог ушао у плеј оф.

Након што је у полуфиналу елиминисао Шефилд веднздеј, данас је после пенала био бољи и од Рединга.

Вагнер је показао да је много научио од свог кума у Дортмунду, а недостатак искуства је објаснио на занимљив начин.

“Искуство је веома важно, али не мора увек да буде пресудно. Понекад са великим срцем, бордом и страшћу на терену можете урадити много више“, рекао је Вагнер када су његову екипу отписали пред плеј оф.

Треба додати још и то да је у овом делу Енглеске, далеко најславнији клуб Лидс, који је управо и највећи ривал Хадерсфилда.

Са око 170 милиона евра колико ће минимум моћи да инкасира за улазак у Премијер лигу, као и током наредне сезоне, Хадерсфилд ће после дуго времена узети примат у западном Јоркширу.

“Теријери“, не само због имена, свакако се од вас очекује да будете “ундердогс“ на сваком вашем сусрету наредне сезоне, а ми се надамо да ће ваш сан у елити трајати дуже од годину дана, јер ипак сте га чекали скоро пола века…