Прочитај ми чланак

Војни експерт Сивков објаснио: Ово ће бити сценарио за пад Харкова

0

Доктор војних наука Константин Сивков прокоментарисао је речи руског председника Владимира Путина да Русија неће заузети Харков. Експерт сматра да није реч о војној, већ о чисто политичкој изјави председника.

„У тренутној ситуацији нико не жели да склизне у класични рат између Русије и Запада. Стога су све политичке изјаве о томе да Русија неће заузети Харков сасвим умесне и правовремене. Али шта ће се заправо десити је посебно питање. Уосталом, нико не спречава Русију да ослободи Харков?“, каже Сивков.

Аналитичар је предложио да се погледа мапа војних операција, да би се схватило, да руске Оружане снаге систематски и прецизно побољшавају своју тактичку позицију.

„Ово је мала стопа напредовања са малом снагом. Све ово доводи до чињенице да се прстен око Харкова почиње затварати, и једног дана ће бити ситуација као у Авдејевки.

Када су све комуникације са Харковом или под ватром или под директном контролом Оружаних снага Русије, тада украјинске оружане снаге неће имати другог избора него да побегну из Харкова. Па, кад град остане празан, зашто га не узети?”, поставља Сивков реторичко питање.

Према његовим речима, Руси неће заузети Харков као што су заузели Артјомовск, када је град потпуно уништен.

„Коначно, Русија је сада почела да делује истим методама као што су деловали наши преци, као што су руске оружане снаге деловале у Сирији. Опколили су их, оставили отвор непријатељу да побегне, и он је побегао“, закључио је Сивков.