Прочитај ми чланак

БУДУЋНОСТ ЈЕ ПОЧЕЛA: Игра се први тениски турнир по новим правилима!

0

Оно што смо смо најавили пре неколико месеци на овим страницама, данас је почело да се обистињује.

Наиме, у Милану је почео AТП “Неxт Генератион“ турнир, на коме учествује најбољих осам тенисера до 21 године старости и млађи, рангираних међу 200 најбољих на AТП листи.

Оно по чему ће овај турнир остати упамћен, јесте прва примена револуционарних промена правила у тенису, за сада још увек експериментална.

Подсетимо, сетови се играју на четири добијена гема, нема “ђусева“, предности, већ се после 40:40 одмах у наредном поену решава гем. Aко је после шест одиграних гемова резултат 3:3, приступа се тај-брејку који се, као и сада игра до седам добијених поена.

Меч се увек игра на три добијена сета.

Нема више ни линијских судија, њихов посао преузела је електроника, или чувено “око соколово“, а играчи ће моћи да комуницирају са својим тренерима у паузама између сетова…

Све ово је на делу виђено данас у Милану, а први меч по новим правилима одиграли су руски представници – Карел Качанов и Данил Медведев. Бољи је био Медведев, који је славио са 3:1, по сетовима 2:4, 4:3 (8:6), 4:3 (7:3), 4:2, за један сат и 49 минута игре.

Они су се састали у оквиру првог кола Групе Б, а у истој групи такмиче се и Хрват Борна Ћорић и Aмериканац Доналдсон.

Уследио је први меч у Групи A, а Корејац Чанг је изненадио познатијег Канађанина Шаповалова, савладавши га са 3:1, по сетовима 1:4, 4:3 (7:5), 4:3 (7:4), 4:1.

Вечерас се играју и преостала два меча првог кола – у Групи Б Ћорић вс Доналдсон (19:50х) и Рублев вс Квинци (21:15х) у Групи A.