Прочитај ми чланак

Жестока полемика: Хрвати бесни на Србе због прославе православног Божића

0

hrvatski-sabor-zasedanje

Прву седницу пролећеног заседања Хрватског сабора обележила је данас жестока полемика премијера Зорана Милановића са заступницима о разним питањима, од ћирилице и буџетског дефицита, па све до питања ко је неименовани „високи извор владе“ који је својим изјавама вршио притисак на правосуђе у случају изручења Јосипа Перковића.

Посланик најутицајније опозиционе ХДЗ Јосип Ђакић питао је премијера шта су државне институције учиниле везано за догађаје у Вуковару и Борову Селу, а поводом прославе православног Божића.

„Претпостављам да сте упознати с тим, захваљујући ХРТ-у, сви смо имали прилику да сведочимо раздраганој колони у којој су већином били млади припадници српске националне мањине одевени у српске заставе, заставе динарског четничког покрета, шубаре, шајкаче с кокардама и с подигнута три прста“, рекао је Ђакић премијеру.

Ђакић тврди и да је патријарх Српске православне цркве Иринеј у божићној посланици „напао сувереност и целовитост Хрватске“.

Милановић је одговорио да ће они за које се докаже да су чинили кривична дела бити кажњени.

„Те који тамо цупкају у шајкачама треба игнорисати, а ако има елемената кривичног дела треба их казнити и то важи за све хрватске грађане и ја на то гледам с дубоким антипатијама. Не волим да делим људе на наше и њихове, али има ту доста братства, братства и сестринства у обичајима и начинима схватања политике и међунационалних односа“, одговорио је Милановић у оквиру „актуелног сата“ у Сабору.

Премијер је рекао и да не зна за те догађаје, али да, ако су истинити, „за почетак заслужују презир, а након тога нека полиција и Државно тужилаштво ураде оно што треба да ураде“.

Лабуриста Бранкко Вукушић је председника владе директно питао да ли је он био тај неименовани извор владе који је критиковао хрватско правосуђе због одлуке Жупанијског суда о изручењу бившег југословенског и хрватског функционера тајне службе Јосипа Перковића.

„Могу ли се грађани у другој половини вашег мандата надати ‘државничкијим’ реакцијама и хоћете ли бити више усредсређени на стварне проблем”“, цитирали су медији Вукушићево додатно питање.

Милановић је најпре приметио да Вукушић „жуди“ да има нови посао.

„Ви из седнице у седницу желите да се бавите мојим односима с јавношћу. За тај посао један број људи је скромно плаћен. Ја вас молим да се не бавите мојим односима с јавношћу“, рекао је Милановић.

Заступник најутицајније опозиционе ХДЗ Даворин Млакар сложио се с Милановићем да његова влада уводи ред, али не онај какав би премијер хтео.

„Увели сте редове на Заводу за запошљавање и пред народним кухимања, а увели сте ред и у Сабору где влада има кључну улугу. Правите ред и у правосуђу где вршите притиске. Које су ваше компетенције да прозивате судије за квалитет рада“”, рекао је Млакар.

„Овде смо чули свашта. Када говоримо о притиску на правосуђе, ви очито нисте слушали шта сам ја овде говорио, а нисте прочитали ни Устав. Сваки политичар може правосудје пољубити у образ и не може му ништа. Правосудје ради свој посао“, рекао је Милановић.

Он је истакао да посланици ХДЗ-а нису јесенас пристали на формирање саборске истражне комисије која би се бавила питањем ко је одговоран за застарелост појединих случајева тешких кривичних дела у Хрватској.

(Блиц)