Прочитај ми чланак

Руси објавили: Уништен је и хрватски је ВИДЕО

0

У понедељак је објављен снимак на руским телеграм каналима који приказује уништавање хрватског 128 мм вишецевног бацача ракета АПУ РАК-12, који је био монтиран на амерички Хамви.

Како наводи Вечерњи лист, потврду да је хрватски РАК-СА-12 МРЛ стигао у Украјину био је снимак из априла 2023. приликом смотре опреме украјинских граничара, поводом Дана граничара.

Снимак који је објављен у понедељак настао на подручју новог харковског ратишта, а показује како руски посматрачки дрон који снима два РАК-а монтирана на Хамви возилима, након чега један бива погођен беспилотном летелицом Ланцет и уништен, након што је очито детонирана муниција за РАК-12.

Према снимку, експлозија очигледно није захватила други, који је био паркиран у близини.

То је, како наводи хрватски лист, други снимак уништења РАК-12 у Украјини. Први је објављен у фебруару, а приказивала је погодак , такође од стране летелице Ланцет, у Хамви са инсталираним РАК-12, у дворишту једне куће на подручју Дњепропетровске регије.

МРЛ је у служби војски Хрватске, Азербајџана, а примећен је и у Сирији. Напреднији РАК-СА-12 МРЛ дизајниран је за гађање великих подручја на удаљеностима од 800 до 8.500 метара. Користи се против живе силе и непријатељске технике на отвореним просторима или у склоништима.

Због своје мале тежине, релативно великог домета и ударне способности, РАК-СА-12 је погодан за деловање на различитим врстама терена и у свим метеоролошким условима.

Лансер може да користи следеће типове ракета 128 мм: М91, М91А1 и М91А2, а пројектили се могу користити у температурном распону од -30 до + 50 °C.

Посаду МРЛ-а чини пет војника којима заповеда заповедник групе. Време потребно за претварање лансера из транспортне у конфигурацију за паљбу износи 90 секунди.

У Украјини су техничари РАК-12 инсталирали, ради боље покретљивости, на америчка Хамви возила, а пре неког времена је Министарство одбране Украјине обавило и снимке коришћења такве комбинације на фронту.