Прочитај ми чланак

Грлић Радман упозорио ЦГ: Резолуција о Јасеновцу угрозила би вам пут у ЕУ

0

У протестној ноти смо осудили покушаје да Хрватска буде инструментализована у унутарполитичке сврхе у Црној Гори, јер се то све заједно може негативно одразити на билатералне односе, рекао је Министар спољних послова у техничкој влади Хрватске

Министар спољних послова у техничкој влади Хрватске Гордан Грлић Радман упозорио је данас Црну Гору да би евентуалним усвајање резолуције о геноциду о Јасеновцу угрозила свој европски пут и односе са Хрватском.

Грлић Радман је потврдио да је Хрватска отправнику послова Црне Горе у Загребу уручила протестну ноту поводом најаве усвајање резолуције о Јасеновцу, рекавши да би то угрозило билатералне односе две државе.

„Запитао сам се какав је то историјско-политички контекст и разлог због чега то Црна Гора ради. Усвајање такве резолуције, која је нама чудна и за коју сматрамо да се политизује и злоупотребљава за унутарполитичка надметања у Црној Гори, негативно ће се одразити на европску пут Црне Горе, али наравно и на наша билатерална питања“, рекао је Грлић Радман.

Он је казао да је о овом питању разговарао с црногорским колегом Филипом Ивановићем и да му је изразио чуђење и забринутост због расправе о наводној декларацији о Јасеновцу.

„Црна Гора има јако пуно посла, она се сматра шампионом преговора с ЕУ на Западном Балкану, а видимо да је ово скретање с важног правца, јер не можете у исто време преузимати европске вредности, а онда их са друге стране негирати“, рекао је Грлић Радман, пренела је Хина.

Шеф хрватске дипломатије сматра да се доношење декларације о Јасеновцу покреће у контексту Резолуције УН-а о Сребреници и, како је рекао, „вероватно хоће да се ‘дефокусира’ Сребреница, а политизује с Јасеновцем“.

„Ми смо у протестној ноти осудили покушаје да Хрватска буде инструментализована у унутарполитичке сврхе у Црној Гори и истакли смо очекивања да ће парламент одустати од тог потеза, јер се то све заједно може негативно одразити на билатералне односе“, рекао је Радман.

Додао је да за 32 године ниједно отворено питање с Црном Гором није решено.

„А ви знате да је, у време распада бивше Југославије, Хрватска била жртва великосрпске агресије и људи из Црне Горе, зато је она плоча и постављена у Морињу“, навео је Грлић Радман.

Протестна нота, према наводима хрватских медија, апострофира непримереност манипулације жртвама Јасеновца у политичке сврхе, инструментализованости Хрватске у корист тамошње унутарње политике и позива Црну Гору да се уздржи од било чега што може угрозити њен пут према ЕУ.

У ноти се такође изражава забринутост чињеницом да се спомен на жртве Јасеновца политизује и злоупотребљава за унутрашња политичка надметања у Црној Гори те ставља у контекст расправа о Резолуцији Генералне скупштине УН-а о, како се наводи, „комеморацији геноцида у Сребреници, с којом није ни у каквој политичко-историјској вези, и то на начин који не доприноси искреном изражавању пијетета према жртвама, осуди злочина и развијању културе сећања“.