Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ С ПЕРЈАНИЦАМА ДОС-а против непостојећих кандидата ДОС-а

0

Гласајте за мене да вам се не би вратио ДОС, који вас је опљачкао.То је једна од главних предизборних порука Александра Вучића. Коме је она тачно упућена и како је ДОС од симобола победе над режимом Слободана Милошевића постао средство за плашење бирача?

„Будите шта год хоћете ви однарођени део ДОС-а некадашњег, пређашњег како год хоћете“, казао је Вучић 18. марта.

Или на РТС-у 20. марта: „Схватио сам да ће Србију да врате у прошлост, да ће да је врате у прошлост пљачкашких приватизација“.

И у Новом Пазару, Алексанадар Вучић упозорава: гласајте за мене или ћете поново добити неког од кандидата ДОС-а, а док то изговара Алексанадру Вучићу уз раме стоји један од лидера ДОС-а, а сада његов коалициони партнер, Расим Љајић.

Није уз Вучича само Љајић. Његову председничку кандидаутуру подржава и Иштван Пастор, такође лидер некадашњег ДОС-а. И не само то: многе перјанице странака које су чиниле ДОС, данас су Вучићеви блиски сарадници.

Од Вучићевих противкандидата нико није био члан ДОС-а. Мада Вука Јеремића и Сашу Јанковића подржавају партија Бориса Тадића, ДС и Нова странка Зорана Живковића.

„Бирачко тело Александра Вучича верује оном што чује на телевизији. Чим се не говори о томе да је он окружен људима из ДОС-а, код њега их је више него међу осталим кандидатима, чим се о томе не говори, људи њему верују“, каже Никола Томић, уредник у НИН-у.

Неки од лидера тог ДОС-а поручују да су поносни на резултате коалиције чији су део били и да разлога за страх има само Александар Вучић:

„Зато што је ДОС срушио режим чији је он био део. Био је министар информисања у време када је убијен Славко Ћурувија и много других ствари се десило. ДОС је том режиму стао за врат“, каже Зоран Живковић, некадашњи председник ДС-а и Владе Србије, а данас председник Нове странке.

Новинар Никола Томић верује да се повратка ДОС-а боје и транзициони губитници: „Људи који су остајали без посла, који су постали технолошли вишак, пензионери. За њих је ДОС симбол лошег живота“.

„То лоше су радили неки који су били епизодисти у ДОС-у, али то није изворни ДОС и то није идеја ДОС-а“, сматра Живковић.

А они који су идеју изневерили створили су плодно тле да ДОС од симбола победе над Милошевићевим режимом постане средство за плашење разочараних бирача.