Прочитај ми чланак

Вучић планира да уз изборе распише и референдум о Косову да би подигао излазност?

0

Уколико опозиција одлучи да бојкотује парламентарне изборе, а то ће се по свему судећи и догодити, Александар Вучић би могао да уз изборе распише и референдум о Косову и Метохији или референдум о промени Устава која се односи на правосуђе.

На овај начин режим би могао да покуша да подигне излазност, односно да јавности прикаже већу излазност због референдума и тако изборима без опозиције да некакав легитимитет.

У случају да се распише и референдум за Косово, питање се можда не би односило на границе и коначно решење, већ би било неодређено попут „да ли сте за наставак преговора са привременим институцијама у Приштини“.

Друга опција, како се може чути на политичкој сцени, је да се уз редовне изборе на свим нивоима наредне године организује и референдум на којем би се грађани изјашњавали о промени Устава у делу који се односи на правосуђе. Тиме би власт, како се претпоставља, смањила пад излазности, јер би се грађанима указивало на важност измене највишег правног акта државе у којем грађани треба да учествују.

Трећа опција је да се на референдумском столу нађе више питања. Одсносно, да се поред изјашњавања о промени Устава по питању правосуђа, грађани изјашњавају и о промени Устава, када је реч о статусу Косова и Метохије.

Тада би део грађана Србије вероватно желео да изађе на биралишта и спречи могућност да се Косово избаци из Устава Србије. Вучићу би овакав сценарио ишао на руку, јер би добио излазност, а то како колонијални режими поштују одлуке на референдумима најбоље показују прошлогодишња дешавања у Македонији.