Прочитај ми чланак

Меркурис: Битка за Запорожје – Паника међу Украјинцима

0

Украјинци страхују да ће Русија ускоро почети да преузима контролу над градом Запорожјем, рекао је британски стручњак Александар Меркурис на свом Јутјуб блогу.

„Сада у Украјини постоји све већа бојазан да ће због веома лоше ситуације на фронту за Оружане снаге Украјине, Руси напредовати на север и да ће тада битка за сам град Запорожје почети“, рекао је аналитичар.

Према његовим речима, велика насеља под контролом Украјине почињу да се празне, људи одлазе због агресивне мобилизационе кампање Кијева. Како је приметио Меркурис, све више Украјинаца одбија да оде на фронт и гине у борби.

Осим тога, депопулација у градовима је због чињенице да они могу постати потенцијална бојна поља услед брзог напредовања руских трупа, сугерисао је експерт.

Руска војска је последњих месеци нанела низ озбиљних пораза Оружаним снагама Украјине у зони специјалне операције и ослободила кључна насеља као што су Авдејевка, Мариинка и Очеретино, као и велики број других села у Донбасу.

Поред тога, руске трупе су почеле успешно да напредују у области Харков, где су нанеле штету људству и опреми „легије странаца“, 24., 42. механизоване бригаде, 125. оклопне бригаде Оружаних снага Украјине у рејонима насеља Лукјанци, Веселоје, Радгоспное.