Прочитај ми чланак

Данас уз Вучића, јуче уз Шапића: Патријарх у изборној кампањи СНС?

0

Ако је судити према ономе што говори и ради у последњих неколико месеци, могло би се без много задршке рећи да патријарх Порфирије увелико учествује у кампањи Српске напредне странке за изборе 2. јуна.

Велики, заправо највећи део те кампање на свом имену “вози” председник Србије Александар Вучић. А овог пута председник причу са локалних избора диже на много већи – национални. Усред те кампање налази се прича о злом Западу, притисцима, још једном најтежем периоду пред нама и наравно Резолуцији о геноциду у Сребреници.

И онда је, сасвим логично, председнику пред одлазак у Њујорк, где ће присуствовати седници о овој резолуцији, потребна божја помоћ.

А за то се побринуо патријарх лично.

Патријарх Порфирије служио је јутрос молебан у Храму Светог Саве, не би ли призвао помоћ божију за борбу председника Србије Александра Вучића против „аморалне“ резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама.

Молебану су присуствовали председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Србије Милош Вучевић, министар спољних послова Марко Ђурић и министар без портфеља Ненад Поповић.

“Идем у Њујорк да се борим свом снагом и срцем за будућност наше земље“, рекао је Александар Вучић.

Патријарх је, пак, рекао да су се сабрали у храму како би се помолили пред Вучићев пут, где у Уједињеним нацијама велике силе света намеравају да донесу резолуцију о „такозваном“ геноциду у Сребреници.

„Сматрамо то неистином и неправдом у односу на српски народ“, рекао је патријарх и додао да се данас, када се српски народ налази на искушењу на највећем међународном форуму, моли да Бог да снаге, мудрости и одлучности председнику, као и читавом народу, да сведочи истину да су све жртве ратова на овим просторима једнако вредне поштовања и молитвеног сећања.

Према мишљењу лидера СРЦЕ Здравка Поноша ово је перформанс који ће од сваког пораза правити победу. Уз благослов патријарха.

“Навијачким перформансом у Новом Саду одбранио је Косово. Патријарх га благословио у зору пред бој на Ист Риверу за спас Српске и српског света. Дивио се Мурату, а сад би Лазар да буде. Уз публику из Новог Сада и свог Порфирија, сваки пораз победом ће звати. Њему победе за царство небеско, народу порази овоземаљски. Тако државник смислио. Ем преподобно, ем препаметно”, написао је Понош на мрежи X.

Шетња са Шапићем

Два дана раније, прошетао се патријарх Београдом у друштву Александра Шапића, кандидата Српске напредне странке за градоначелника.

Повод је била манифестација “Београдски дани породице”, а патријарх је изразио жељу да то постане традиција.

„Нека Бог да да сваке године док нас год јесте, не само славимо породицу, него и реално у пракси живимо као породица, од породице у ужем смислу, до породице као народа“, рекао је патријарх и честитао Шапићу на инцијативи да покрене ову важну манифестацију.

Договори уз „Шапат“

Претходно је патријарх Порфирије са председником Србије Александром Вучићем и председником Републике Српске Милорадом Додиком Велики српски сабор, који је заказан за 8. јун у Београду.

Сабор ће бити одржан након што се у Генералној скупштини Уједињених нација одржи седница о Резолуцији о Сребреници, која је заказана за 23. мај.

Првобитно је Велики српски сабор најављен за Ускрс, али је одложен, будући да је одложена и седница Генералне скупштине УН о Сребреници.

Вучић је тада изјавио да је прихватио Додикову идеју да Сабор српског народа Србије и Републике Српске буде одржан одмах после гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

А од патријарха опет благослов.

“Патријарха српског господина Порфирија упознали смо са тежином политичке ситуације у којој се налази целокупан српски народ и од Његове светости затражили благослов и подршку Српске православне цркве“, рекао је Вучић.

Интересантно је да су за место састанка изабрали веома занимљиву локацију, винарију “Шапат”, чији је власник фирма Миленијум тим.

На исту локацији пре две и по године председник Вучић одвео је и председника Мађарске Виктора Орбана, а сувласник Миленијум тима Иван Бошњак састао се на истом месту са америчким амбасадором Кристофером Хилом почетком године.