Прочитај ми чланак

УСКОРО СРПСКА КОАЛИЦИЈА у Црној Гори!

0

Српске политичке странке, невладине организације, удружења грађана и слободни интелектуалци током јуна оформиће националну коалицију која ће се залагати за покретање процеса решавања српског питања у Црној Гори, сазнаје портал УЈЕДИЊЕЊЕ. Очекује се да ће процес конституисања будућег савеза бити завршен на Видовдан, 28. јуна, у Подгорици.

“Након дефинисања свих унутардржавних и спољнополитичких питања Црне Горе, једино српско питање није чак ни у процедури. Зато ће представници новог политичког савеза тражити од међународних адреса које имају пресудан утицај на политичке токове у овој држави да се коначно конкретно изјасне поводом непоштовања права српске заједнице у Црној Гори. Такође, мора се знати ко је одговоран за блокаду отварања дијалога о националној дискриминацији“, рекао је за портал УЈЕДИЊЕЊЕ један од заговорника укрупњавања српских политичких субјеката.

Он тврди да једино Нова српска демократија неће моћи да буде дио коалиције јер је, како каже, “неискрена у свом дјеловању и одговорна за све поразе српског народа у претходној деценији“. Остали српски субјекти ће моћи, ако процијене, да се прикључе савезу и буду његови конституенти.

Означавајући ДПС и ДФ као најодговорније за статус грађана другог реда, какав тренутно имају Срби у Црној Гори, други извор портала УЈЕДИЊЕЊЕ истиче:

,,Организовали су демонстранције због ‘социјалног незадовољства’ годину и по прије уласка Црне Горе у НАТО пакт како би тада национална енергија и наталожено опште незадовољство издушили – да се данас нико не би супротставио уласку ове и овакве државе у Алијансу. Како то да сада нијесу изашли на улице када је Црна Гора у НАТО-у забетонирана наредних макар 20 година? Како то да протестују због социјалне ситуације и неслободних избора, а не и због погажених права српског народа? За све за шта их режимско правосуђе наводно терети добијају ослобађајуће пресуде јер су у питању режирани процеси. Зато заједно са ДПС-ом Србе држе као националне и политичке заточенике у држави без ријешеног српског статуса“, тврди наш извор.

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ сазнаје да су се за сада по свим питањима усагласиле Српска листа и Српска странка одговарајући на иницијативу коју су недавно покренули бивши чланови некадашње Српске народне странке који данас не припадају ни једној политичкој организацији.

СС и СЛ, након завршетка интерних преговора, тренутно разговарају са још три субјекта са циљем да и они приступе коалицији, потврђено је порталу УЈЕДИЊЕЊЕ. У плану је проширење савеза и са структурама које се залажу за побољшање социјалног статуса најугроженијих структура друштва.

Ускоро ће парламентарне странке у Србији, и оне у власти, и опозиционе, бити упознате са начином на који режим у Црној Гори и његови омиљени опозиционари, спремају нове преваре на које ће коалиција српских странака имати јединствен одговор.

Такође ће српска коалиција послати конкретне захтјеве парламентарним странкама у Црној Гори, тражећи такође конкретне одговоре са којима ћемо, након тога, упознати домаћу јавност, каже извор портала УЈЕДИЊЕЊЕ.