Прочитај ми чланак

Удружење Влаха „Примовара“: Наша отаџбина је Србија, а не Румунија!

0

vlaska-nosnja1Румунија, уз благослов Србије, спроводи својеврстан геноцид над Власима са циљем да им утуви у главу да смо ми у заблуди и да нас они воде у светлу европску будућност, али као Румуне.

Преносимо отворено писмо Удружења Влаха „Примовара“ свим релевантним институцијама и представницима државе Србије. Писмо показује како држава Србија уопште не води рачуна шта јој њени тзв. „пријатељи“ из ЕУ раде иза леђа.

Поштовани,

Последњих месеци и недеља румунска држава уз помоћ међународне заједнице све своје капацитете користи да нас Влахе преведе у Румуне!

У школе се уводи румунски језик, на локалним телевизијама се уводе румунске емисије, одобравају се пројекти директно везани за румунизацију овог дела Србије, делегације румунских представника из Србије се примају на највишем нивоу у Букурешту, одобравају им се сви видови помоћи, све у намери да Румуни докажу да смо ми Власи Румуни, а Србији да ништа не зна или неће да зна о овој великој ујдурми и могућој опасности у блиској будућности.

У источној Србији  се на попису као припадници Влашке националне мањине изјаснило 33000 грађана ове земље. На истом попису као Румуни се изјашњавају њих 2800. Спроводећи ове акције држава Румунија уз благослов наше државе спроводи својеврстан геноцид над нама Власима са циљем да мањина(2800 Румуна) нама који смо већина (33000 Влаха) утуви у главу да смо ми у заблуди и да нас они воде у светлу европску будућност али као Румуне.

То што они раде је за нас неприхватљиво али им је законима ове земље и Европске уније дозвољено. Ми против Румуна немамо ништа.Имамо против оних који уз помоћ туђе земље, туђег новца, туђег утицаја хоће да нас “подуче” јер смо ми по њима у заблуди и имамо кризу идентитета. Наша отаџбина је Србија а већина Румуна каже да је њихова матична земља Румунија.

vlasiШта Ви господо који водите ову земљу чекате!? Ако Вам није јасно да користећи проблем Косова и Метохије и Вашу заузетост решавањем тог питања, Румунија то користи да на простору источне Србије створи хомогену румунску мањину, онда и не требате да Нас браните!

Преклињем Вас да се узмете у памет и закажете састанак свих релевантних Влашких удружења и организација да покушамо да ескалацију могућег нежељеног сукоба спречимо. Понављам да румунске организације и појединци имају сву потребну помоћ државе Румуније а да ми Власи у нашој Србији имамо НИШТА!

Последњи је час да реагујете, да Нас разумете, да Нас саслушате, да помогнете да ми Власи будемо једанпут за свагда изузети из овог лудила које се зове румунизација дела територије Србије, конкретно источне Србије.

Вама господо који водите ову земљу мора да буде јасно да бранећи нас, браните и Србију! Ми сами, без Ваше помоћи у сваком погледу, не можемо да будемо заштитници интереса Србије јер смо понижени, уназађени, економски пропали и медијски блокирани. На Вама је одлука! Наш захтев је да реагујете брзо а уједно порука да ће мо се ми бранити од овог зла са Вама или без Вас!

Искрено Ваш,

Миливоје Јаношевић Мики
Удружење Влаха Примовара Злот