Прочитај ми чланак

Сутра 16. рунда дијалога Београда и Приштине

0

107206(Танјуг)
Премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи састаће се сутра у Бриселу ради 16. рунде дијалога Београда и Приштине.

Први потпредседник владе Александар Вучић придружиће се српском преговарачком тиму у најновијој рунди дијалога са Приштином, сазнаје Тањуг у бриселским дипломатским изворима.

Иако Вучићев долазак у оквиру делегације коју предводи председник владе Дачић још није званично потврђен у Европској унији га виде као знак да би током ове рунде разговора са косовским премијером Хашимом Тачијема могао бити постигнут коначан договор о питањима везаним за струју и телекомуникације.

Дијалог у кабинету високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон требало би да почне сутра поподне, након што се Ештон врати са неформалног састанка европских министара одбране у Виљнусу.
Портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич није јуче могла ни да потврди ни да демантује да ће Вучић допутовати у Брисел.

„О саставу делегације одлучују стране у дијалогу, а ми још нисмо добили званичан списак чланова ни из Београда ни из Приштине“, рекла је Коцијанчич новинарима у седишту ЕУ.

Европски функционер који је желео да остане анониман рекао је Тањугу да Вучићев долазак виде као наговештај да би овај пут могло доћи до значајног напретка у вези са питањима струје и телекомуникација, која су и након две године разговора остала отворена.

Исти извор подсећа да су, према плану који су у мају у Бриселу усагласили Дачић и Тачи, проблеми струје и телекомуникација требало да буду решена још у јуну.
Коцијанчич је новинарима рекла да ће, поред ових питања, на дневном реду недељних разговора доминантна тема бити припрема за локалне изборе на Косову који су заказани за 3. новембар.
„Важно је да ови избори буду добро организовани и да се у њих укљуце представници свих заједница“, истакла је она.
Коцијанчич је подсетила да је Кетрин Ештон прекјуче у званичном саопштењу похвалила обе стране у дијалогу због напретка који је постигнут у планирању избора.

Премијер и вицепремијер Србије раније су најавили да ће заједно ићи на састанак у Брисел.