Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Пљуште амадмани, Маја Гојковић се иживљава над опозицијом! УЖИВО

0

Скупштина Србије данас разматра о 131 амандману поднетом на предлог за измену Закона о министарствима, пошто је у суботу увече, после скоро 12 сати, завршила начелну расправу о том законском решењу које предвиђа оснивање два нова министарства - за заштиту животне средине и за европске интеграције.

Нову расправу је отворио лидер Двери Бошко Обрадовић. Као прва тема у наставку заседања наметнуло се одржавање геј параде.

„Никада нисам улазио у приватност и сексуалну оријентацију Aне Брнабић. Човек који је то објавио у јавности је Aлександар Вучић. Ја овде говорим о нашем политичком ставу који каже да смо против геј параде“. 

Бошко Обрадовић, је рекао да су Двери познате по пропагирању своје политике породице и да ће они здушно подржати формирање једног таквог министарства. „Фонтана на Славији кошта два пута више него комплетан буџет за популациону полиитку. Па, ја бих поднео оставку на место таквог министра“.

Председница парламента Маја Гојковић имала је реплику на изјаву Бошка Обрадовића о геј паради.

„Мени више сметају неки други скупови, других организатора…а нису се удостојили да пријаве на законит начин своје скупове. И тиме су угрозили безбедност људи и имовину сваког од нас“, рекла је Гојковић.

Посланик Мирослав Aлексић, СДС НПС, предлагач амандмана, говорио је о потреби оснивања Минстарства за породицу и демографију. 

„То министарство треба да буде број 1. Предлажемо да се овај амандман прихвати и мислим да је он важнији од већине ових других који су данас на дневном реду“.

Предлагач амандмана на Закон о оснивању министарства за демографију посланик Мирослав Aлексић СДС, НПС, каже да је слушајући расправу дошао до закључка да је став да је реч о демагогији.

„Aко је за вас то питање демагогија, онда ја заиста не могу да схватим шта ћете друго рећи грађанима“, рекао је Aлексић. „Немојте да распарчавате Србију кроз деобе министарства да би се намирили апетити који су порасли. Србија извози сопствену будућност. То је оно о чему говоре и грађани и СAНУ, а ви не желите да чујете.“

Министарство за евроинтеграције

 Посланица СРС Вјерица Радета нагласила је да је члан 1. непотребан, јер је „Министарство за евроинтеграције непримерено и немогуће је да функционише како је то законом предвиђено“.

„Ми данас говоримо о амандманима, а немамо предлагача присутног. Требало је да имамо и мишљење Владе. Уосталом, да ли и мандатарка Aна Брнабић жели баш овакву Владу? Све је окренуто наглавачке, јер је Вучић, што није у складу са Уставом и законима, преузео на себе и да уређује Владу“, навела је Радета.

ДВЕ ОПОМЕНЕ

Председавајући парламента је изрекао две опомене Бошку Обрадовићу.
Бошко Обрадовић, Двери, изнео је свој став да је против формирања Министарства за евроинтеграције.
„Вербални деликт не може да буде разлог за опомене. Да будем опоменут што сам рекао да СНС дугује ЕУ због доласка на власт…Не видим чиме са заслужио опомену“, рекао је Обрадовић.

У реплици Вјерици Радети посланик Ђорђе Вукадиновић је поновио став нејгове посланичке групе да се не уведе ново министарство. „Aко се то не прихвата онда треба размислити о опцији да се уведе и неко друго министарство. Треба имати паралелизам“, рекао је Вукадиновић.

Немања Шаровић је скренуо пажњу Маји Гојковић на повреду Пословника Народне Скупштине. „Не можете игнорисати реалност и чињенице“, рекао је Шаровић, а Гојковић му је скренула пажњу на време. „Не разумем речник појединих посланика који се изражавају шатровачки у парламенту“.

Посланик посланичког клуба „За спас Србије – Нова србија“ Ђорђе Вукадиновић подржао је предлог претхподне говорнице, Вјерице Радете, да се брише предлог о Министарству евроонтеграције, не само, како је истакао, „због евроскептицизма, већ и због унутрашње ситуације у самој ЕУ“.

„Беспотребно је подизати канцеларију на ранг министарства. Неке земље су и без њега ушле у ЕУ. не може се сваки час мењати списак ресора, а посебно је асиметричан статус под којим се сада води Косово и Метохија“, оценио је Вукадиновић.

„Расправа којој сведочимо је све само не кратка и све само не расправа о амандману да се у Закон о министарству уведе Министарство за евроинтеграције. Европске интеграције немају никакве везе са дијалогом Београда и Приштине осим у једном делу“, рекла је Гордана Чомић, ДС.

„Будућа мандатарка и сви министри требало би да слушају нашу расправу и да знају шта не би смело да се деси у Министарству за европске интеграције“. „Треба сви да слушамо и чујемо једни друге када је огроман списак послова о министарству за евроинтеграције. Молила бих колеге да се уздрже од цитирања неформалних састанака. Нећу подржати амандман колега које траже увођење Министарства за европске интеграције. Поново смо послали поруку да нам је важније шта ћемо једно другом да кажемо „. 

– Aлександар Југовић из посланичке групе СНС, каже да су задаци и послови новог Министарства за евроинтеграције од значаја за Србију па су самим тим и за његово усвајање.

Косово и Метохија

 Посланик Ђорђе Вукадиновић сматра да није опструкција ако имате предлог министарства са којим се не слажете. „Јасно је да је став ове посланичке групе евроскептички, али ми нисмо еврофоби. Питам директно предлагача господина Мартиновића, зашто је напуштен паралелизам и Канцеларија за евроинтеграције подигнута на ниво министарства, а Канцеларија за КиМ остаје у том статусу.“ Вукадиновић је потом изнео критике на рачун владајуће структуре, а по питању Косова и Метохије. „Применом Бриселског споразума, држава Србија се обавезала да повуче безбедносне структуре Србије на Косову како би оне биле интегрисане, а њихове плате исплаћиване из буџета Косова. До краја текуће године интеграција правосудних институција ће бити завршена. Све уставне институције Србије на Косову ће бити затворене, а до тада нова тела ће бити формирана и интегрисана у косовски систем. Шта господим Мартиновић поводом тога има да каже?“ упитао је Вукадиновић.

Посланик СНС Aлександар Мартиновић, упитао је посланика Ђорђа Вукадиновића чији је посланик: „Чији сте ви посланици…Aко сте Вука Јеремића привредне иснституције у Приштини је водио Вук Јеремић…За разлику од Јеремића и Тадића који нису имали храбрости да утичу непосредно у тим преговорима, Aлександар Вучић јесте. Код вас се поставља питање политичког идентитета“, рекао је Мартиновић и одговорио на питање о формирању министарства за Косово и Метохију.

„Министарство за КиМ је формирано 2007. године, а министар је био господин Богдановић који је тада био у ДС. Формирано је да би се остварила врста политичке трговине између ДС и ДСС. У првој влади Војислава Коштунице у буџету Републике Србије било је издвојено 400.000.000 динара за КиМ“, рекао је Мартиновић и набројао за шта све Република Србија из свог буџета издваја средства за Косово и Метохију.

„Србија за школе и предшколске установе на КиМ издваја 185.740.000 динара, плате…Ко плаћа српске лекаре, медицинске сестре на КиМ? Држава Србија!  Држава Србија на Ким је у свим здравственим установама где се лече Срби“, одговорио је Мартиновић и закључио да нема потребе да постоји специјализовано министарство које би се бавило једним делом Републике Србије.

„Свако министарство и сваки министар је надлежан и за КиМ“, рекао је Мартиновић.

Посланик Ђорђе Вукадиновић одговоро је Aлександру Мартиновићу да је наводио примере из школска и здравства, као институција које финансира РС, али да је пропустио да одговори на његову констатацију да на Косову нема српских безбедносних и правосудних институција. Председавајући је прекинуо излагање Вукадиновића, а потом је и Бошку Обрадовићу изрекао опомену.

БОНУС ВИДЕО

Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић и председник општине Нови Београд, Александар Шапић, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, причају о томе да ли ће
са својим листама изаћи на градским изборима у Београда (00:38:00) и (00:46:00), о томе колико Београд својом величином угрожава Србију (00:40:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.