Прочитај ми чланак

„Сигуран сам да Вучић не би расписао изборе да је опозиција остала јединствена…“

0

Адвокат и бивши члан РИК Јован Рајић каже да му се разговори дела опозиције и власти о побољшању изборних услова чине као фасада, "као покушај да се представи да се нешто ради, да је власт спремна на неке уступке, а заправо није ни под каквим притиском да пружа уступке, нити има потребу и жељу да их да, пошто је део опозиције који је одлучио да изађе на изборе легитимизовао овакве изборе". Рајић истиче да је сигуран да Вучић не би расписао изборе на којима опозиција не би желела нигде да учествује, а да их је расписао и ако би се одржали, такве скупштине и локалне самоуправе не би могле да трају дуже од годину или годину и по дана, јер не би имале легитимитет.

На питање да ли ће бити изгласан закон о пребивалишту, који би подразумевао да неко ко га промени не може шест месеци или годину дана да гласа на новом пребивалишту, он каже да могу сада да изгласају свашта, „главни је проблем да немају никакав притисак да нешто изгласају“.

– Мени је било логично када је опозиција пристала да изађе на изборе, да су се они са њима договорили око конкретних услова, око динамике испуњења тих услова, да су нешто потписали, да није било само рука руци, Ана Брнабић обећа да ће нешто да испуни, и онда они пристану да изађу на такве изборе. Људи, овде се ради о доказаним лоповима, значи они су прошле изборе покрали, то је документовано и то је доказано, то што наше тужилаштво и судови не раде свој посао, то је други проблем, али ви с таквим људима кад преговарате, не можете да се договорите и рука руци. Ви кад извучете руку треба прво да погледате да ли вам је и даље сат на руци кад с таквима разговарате, а онда, дакле ако нема папира, ако ништа није потписано, ако нема никаквог конкретног договора, сад све зависи од њихове добре воље, а колико они добру вољу имају, то смо видели и претходних 12 година – истиче Рајић гостујући на телевизији Н1.

Упитан да ли би предложена решења могла нешто да промене до 2. јуна, када ће бити одржани београдски и локални избори, наводи да се води оним што је рекла ЦРТА, а то је да се ништа суштински не може променити.

– Е сад, време пролази, они нормално краду време, то је као оно на фудбалској утакмици, кад имате позитиван резултат, па крцкате минуте, онако иде лопта од једног до другог, они се додају, чекају да дође тако тај 2. јун, можда ће нешто козметички и да дозволе, чисто да би се рекло да су дозволили, али они сад имају легитимитет практично да раде шта хоће, тако да зависи, опет кажем, од њихове добре воље.

А да ли се може десити побољшање за неке наредне изборе – наводи да на томе треба да ради онај део опозиције који је одлучио да не изађе на изборе.

Оптужио је власт и део опозиције који излази на изборе да покушавају да подвале да је у питању бојкот овог другог дела.

– Дакле, то није бојкот. Бојкот избора би био да ви сад радите активну кампању да људи не изађу на изборе. Они то не раде, нико од њих то не ради. Треба бити поштен па то рећи. Дакле, ја мислим да сада тај део опозиције који не излази на овакве изборе, заједно са Цртом, ПроГласом, појединцима који су помагали у овом процесу, треба да наставе оно што су започели да раде. Без обзира на то што су 2. јуна ови Вучићеви избори, ова Вучићева игралица у којој су неки пристали да се играју и да учествују и да буду топовско месо за њега. Дакле, ја сматрам да треба да се настави оно што се радило, још офанзивније, још, како бих рекао, упорније, зато што оно јесте давало неки резултат и били смо на корак од тога да власт помери изборе за јесен – наводи Јован Рајић.

Упитан шта нам гарантује да би на јесен било боље, он подсећа да је председница Скупштине Ана Брнабић у почетку била против спајања избора, па је већ следећег дана пристала.

Каже и да су у оквиру правног тима, заједно са професором Танасијом Маринковићем дали конкретан предлог измена Уставног закона, како би се избори на јесен довели у сагласност с Уставом.

– Паралелно са тим што се радило овде у Србији, и међународна јавност је ставила одређени притисак пред ову власт. Да се не заваравамо, они се нису повлачили и давали одређене уступке само због унутрашњег притиска. Вучић једино реагује на притисак споља. И када је довољно притиснут, он је принуђен да даје те уступке. О томе нам говори још једна ствар, он је непосредно учествовао у преговорима, јер он себе никада неће да представи као неког ко попушта.

Према његовим речима, онда је он Брнабић говорио из дана у дан да опозицији даје један по један уступак.

– Она је два, три дана попуштала и давала одређене уступке. Е, онда је четвртог дана неко одлучио да каже – „е, ово нам је довољно, ми сад излазимо на изборе и више не бисмо ни добили, свакако“ – сматра он.

Истиче да је сигуран да Вучић не би расписао изборе на којима опозиција не би желела нигде да учествује, а да их је расписао и ако би се одржали, такве скупштине и локалне самоуправе не би могле да трају дуже од годину или годину и по дана, јер не би имале легитимитет.

– А да ли разумете аргументацију – они који кажу то је аутократски режим, који нам никада неће дати боље изборне услове, није решење да сад до свега тога одустане. Не разумем аргументацију, зато што ја се слажем с тим да ово јесте аутократски режим – рекао је Рајић и додао:

– Дакле, опет му не би споља дозволили, као што су га притискали и за ово да попушта и да даје уступке. Дакле, не би имали легитимитет, а чак сам сигуран да не би уопште ни расписао, односно да би био принуђен да одложи изборе. И онда бисмо могли да говоримо о неком периоду имплементације који би могао да донесе неке конкретне промене, ако постоји добра воља у та три или четири месеца.

Додаје да ће на изборима 2. јуна Вучић поново да краде, „али онолико колико буде принуђен“.

– Е сад, кад је опозиција разједињена, он ће моћи и са пола гаса вероватно да победи у многим местима. Он зна два, три, пет дана пред изборе тачно колико ће где да добије. И онда игра шах. Он воли да игра шах иначе, тако и са људима воли да игра шах. Помера гласаче из једног места у друго, из једне општине у другу. Он увози из иностранства. Шта треба да се уради, он ће да уради, тако да не изгуби ниједну месну заједницу, што је његов основни циљ. Али ја мислим да је добра стартна и полазна тачка за ову опозицију, која је одлучила да на таквим изборима не учествује, то што су остали јединствени и што су показали карактер у овој ситуацији. Дакле, ја мислим да се на овај начин показује карактер и принципијелност – каже Рајић.