Прочитај ми чланак

Ратни злочинац Бранимир Главаш постао посланик у хрватском Сабору

0
Osijek, 02.02.2015 (novosti) - Branimir Glavas tijekom skupa u Osijeku foto Davor Kovacevic novosti

Osijek, 02.02.2015 (novosti) – Branimir Glavas tijekom skupa u Osijeku
foto Davor Kovacevic
novosti

Међу посланицима у новом Сабору Хрватске, који су се данас окупили на првој седници, био је и осуђени за ратне злочине Бранимир Главаш.

Главаш је један од два два посланика Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДШБ).

Будући да му је Уставни суд почетком године укинуо правоснажну пресуду од осам година затвора, Главаш је могао да се кандидује за посланика.

Против оснивача ХДШБ сада је, међутим, на снази првостепена пресуда Жупанијског суда у Загребу којом је осуђен на десетогодишњу затворску казну због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. у случајевима познатијим као „Гаража“ и „Селотејп“.

До одлуке Уставног суда, Главаш је више од пет година провео у затвору у Мостару у БиХ, где је завршио пошто је уочи изрицања првостепене пресуде у Хрватској побегао у суседну државу, чије држављанство има уз хрватско.

Недуго после пуштања из затвора и повратка у Хрватску, Главаш је 5. марта поново завршио у притвору, где је штрајковао глађу, али је у међувремену пуштен да на слободи чека понављање другостепеног поступка.

Притвор му је укинут под образложењем да је „издржао готово две трећине казне затвора на коју је био осуђен укинутом другостепеном пресудом Врховног суда“.

Бранимир Главаш је првостепено осуђен за убиства више српских цивила, од којих су неки бачени у Драву везаних руку и са селотејп траком залепљеном преко уста. Неке од жртава су у гаражи Секретаријата за народну одбрану у Осијеку, на чијем челу је био Главаш, биле присиљене да пију киселину из акумулатора.

Према Закону о избору посланика, бирачи или странке не смеју да кандидују особу која је правоснажно осуђена на безусловну затворску казну дужу од шест месеци и то ако се у тренутку ступања на снагу одлуке о расписивању избора налазе у затвору или тек предстоји њего извршење.

За особе правоснажно осуђене за најтежа кривична дела, попут ратних злочина, тероризма, тешког убиства, као и за злоупотребе положаја и овлашћења, кандидовање је забрањено све до истека рехабилитацијског рока.

У новом сазиву Сабора регионална странка, ХДШБ, има два посланика што је за пет мање него што их је било у претходном сазиву.

(Б92)