Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА КАО БИРТИЈА: Посланици се утркују ко ће кога више да увреди (Примери)

0

skupstina

Расправе на српској политичкој сцени из дана у дан превазилазе границе културног и пристојног опхођења. Политичари као да се утркују ко ће кога више увредити.

Б92 истражује да ли су представници странака свесни тога колику тежину имају њихове речи.

„Иако сам у први мах мислио да се не обазирем на болесне лажи психопате и умоболника Бојана Пајтића, хоћу да свуда покажем његове размере лажи, лудила и изопачености“, изјавио је недавно Игор Мировић (СНС).

„Пошто ми није дозвољена реплика, рекао сам “стоко једна”, што је блага и прецизна дефиниција онога што се тамо дешава. Нисам хтео да увредим председавајућег, то је био мој одговор на силеџијство“, у децембру је објаснио Зоран Живковић (НДС)

„Геноцид сте направили са отпуштањима и можете да кажете да ће неко отпуштати и можете да спочитавате некоме и можете да гледате у стаклену куглу“, изговорио је у новембру Зоран Бабић (СНС).

„Ђубре једно“, била је порука Драгана Шутановца упућена председавајућем Бечићу пошто му је искључио микрофон.

Да ли су они који одлучују о животима свих нас свесни тога какав одјек има свака њихова изговорена реч?

„У жару политичке борбе догоди се да падну тешке речи и заиста се извињавамо што у тим препуцавањима почињемо да личимо на ДС и потрудићемо се да више не личимо“, каже напредњак Владимир Ђукановић.

„На нашу констатацију да су куповани посланици они одговарају да смо болесници, умоболници, починитељи геноцида, ебола, вируси, разбојници, лопови…“, каже демократа Борислав Стефановић.

Ни овај сазив парламента не личи на претходне. Бар нема поливања водом, гађања ципелама, кидања каблова, али по, у најмању руку оштром, речнику, нимало не заостаје

„Наравно да је СНС као најјачи одговоран за то, јер они диктирају вокабулар који се користи у политичкој арени“, сматра Стефановић.

„Култура се огледа у поштовању легитимитета, ако неко упорно држи власт са шест одсто, онда је то некултура, они немају права да причају о томе“, наводи Ђукановић.

Политичари се једног дана вређају, другог извињавају. Усвајањем кодекса понашања који се дуго најављује можда се неће избећи увреде политичких противника, али ће бар бити уведено кажњавање непримерених поступака.

„На делу је вербални терор“

Социолог Ратко Божовић је изјавио да би сви у политичком пољу морали да зауздају политичке страсти и држе их под контролом, јер уколико се политичка страст не укроти, онда нема ни дијалога.

„Овде се једноставно неистомишљеник поништава и пре него што је он почео да говори. Тамо где нема дијалога имамо вербални терор. Како ће они уопште и сарађивати ако и не чују једни друге?“, рекао је Божовић.

(Б92)