Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА испред Скупштине Србије: 860 школа данас без наставе

0

Просветни радници окупили су се испред Скупстине Србије у Београду у знак подршке и солидарности са колегом Слободаном Зорићем, професором Техничке школе "9. мај" у Бачкој Паланци.

Њега је пре недељу дана претукао бивши ђак те школе, а Унија синдиката просветних радника Србије данас је организовала протестни скуп. У 860 школа је обустављена настава.

Како су најавили, планирано је да после обраћања испред скупштине, крену у протесну шетњу до Владе Србије и предају захтев да се напад на запослене у просвети третира као кривично дело.

Испред Скупштине Србије окупили су се просветни радници из целе Србије, а након што су два ђака претукла професоре у Бачкој Паланци и Београду. После одржаних говора испред парламента, просветари су у колони кренули ка згради Владе и стигли испред Немањине 11.

Како јавља репортерка Нова.рс, испред зграде парламента окупило се више хиљада људи, а учитељи наставници и професори дошли су из целе Србије. Одржани су говори, а онда се кренуло ка згради Владе Србије.

Тамо организатори протеста подсећају окупљен на све тешке ситуације у којима су се нашли просветни радници – од оне у Трстенику, где је професорки измакнута столица, до пребијања професора у Бачкој Паланци и у Београду.

„Тражимо од Владе хитну измену Кривичног закона. Законик јасно каже ко нападне адвоката, казниће се затвором од 3 несеца до 3 године. Тражимо исто! Нећемо више бити жртве спорости државног апарата! Одмах! Сутра може бити касно“, поручили су просветари испред Владе.

Валентина Илић из Савеза самосталних синдиката рекла је да се пре годину дана десио погром у Рибникару и да су рекла да ћемо да мењамо, али да школа и даље није безбедна.

„И то не само за ученике и запослене, него и за родитеље. Ово што се данас дешава је резултат 20 година скретања пажње, стављања под тепих. Кад би се све ситуације обелоданиле, давно би се донео закон којим би се наставници заштитили. Пре годину ипо дана речено нам је да ће напад на наставника бити као напад на енглеског полицајца. И шта се од тада променило? Ништа“, навела је она.

Један од професора који је стигао из Бачке Паланк рекао је да је његов колега који је у том граду недавно претучен у октобру треба да иде у пензију, те да је тих, толерантан и миран.

„Сада је добро, пуштен је кући, али га очекује још једна операција. Физички ће се опоравити, али у души никада“, навео је он.

На протесту је поменут и упад фолк певача Слобе Радановића у ОШ „Милена Павловић Барили“.

На звучницима се орила песма „Све је исто само њега нема“, а потом и „Како је лепо бити глуп“… Пристигли просветари носе транспаренте на којима пише „Просвети се црно пише“, „И учитељи су важни“, „Докле више“…

Валентина Илић из Савеза самосталних синдиката Србије каже да су пре неколико година тражили измене Кривичног закона, да се јасно одреди шта значи напад на професора.

„Ми морамо ово да зауставимо, цео систем мора да стане, да се рестартује и да кренемо рад на новим програмима. Морамо да оснажимо другу врсту образовања, а то је поштовање. Видећемо шта каже министатка у 14х нас је позвала на разговор“, наводи она.

Мирјана Гашић из Уније синдиката каже да је циљ протеста да се подсете да су академски грађани, они који воде будућност ове земље, да у њиховим учионицама настаје доктор, научник…

„Треба ли неко да остане инвалид, шта је потребно да се деси да држава схвати стање. Образовање је у Србији централизовано, административно. У стварности нема образовања нити васпитања дужи низ година. Добили смо нове протоколе, шта урадити у случају кризне ситуације коју смо имали прошле године. И опет ништа. Све наше приче завршавају се као у најружнијој бајци“, рекла је Гашић.

Она је истакла да је у пракси важно да школа све процедурално уради.

„Неретко се насиље заташкава да школи, читај директору не би био нарушен углед. Неретко се насиље заташкава да школи, читај директору не би био нарушен углед. Државо, којој се обраћамо, и нечињење је насиље“, поручила је Гашић.

Весна Војводић из Синдиката независности је рекла да нам деца расту у друштву ријалитија.

„Гледају криминалце на националним фреквенцијама. Уче како су најмоћнији у друштву некажњени насилници. Најбољи од наше деце неће да буду наставници. Неће. И биће све горе. Где је данас министарка, наша Трнова Ружица. Нема више прича о квалитету образовања и мерама. Једина је прича: Извуците живу главу“, навела је Војводић.

Протест је најављен када је пре неколико дана бивши ученик Техничке школе „9. мај“ у Бачкој Паланци напао је наставника С. З. током часа и нанео му тешке телесне повреде. А само недељу дана касније, у оквиру спортског и хуманитарног турнира „Гимназијада“, догодио се инцидент у којем је професор Треће београдске гимназије, у покушају да раздвоји ученике, задобио, такође, тешке телесне повреде.

Због насиља у две школе, синдикати просветних радника најавили су протест испред Народне скупштине. Они су изнели два захтева: Хитно предузимање мера против насиља у школама укључујући и промену законске регулативе, и измену Кривичног законика Републике Србије.