Прочитај ми чланак

Авдејевски правац: Борбе на делу Очеретино-Соловјево, Руси стигли до Јаснобродовке

0

У правцу Авдејевке, упркос „пребацивању пажње“ на област Харкова, борбе и јуришне операције Оружаних снага Русије не престају.

Северозападно од Очеретина дошло је до новог покушаја јуриша на Новоалександровку. Оклопна група је стигла до периферије села, али се нашла под нападима артиљерије и беспилотних летелица. На основу снимка објективне контроле нејасно је да ли су успели да се домогну објекта, али сама чињеница напада потврђује одсуство непријатеља у шумским појасевима југоисточно од села.

Западно од Очеретина, јуришне групе напредују кроз широке шумске појасеве са обе стране дуж пруге, воде се тешке борбе. Источно од Сокола ситуација је такође тешка. Укрјаински војници из 47. пешадијске бригаде воде активну одбрану, без заустављања контранапада.

Према снимцима који су се појавили на интернету, укључујући снимке евакуације ОСУ, шумски појас јужно од пруге је пре извесног времена дошао под контролу руских трупа. Непријатељски М2А2 ОДС-СА Бредли (БВП) се такође кретао тамо, очигледно са циљем искрцавања трупа или једноставног напада на положаје, али је онеспособљен ударом ФПВ дрона.

Југозападно од Соловјева руске јуришне групе напредују са југа из јаруга Очеретина у правцу Новопокровског, али чак и овде ОСУ активно иде у контранапад уз подршку оклопних возила.

Ситуација у „џепу“ између Бердичија и Новобахмутовке остаје у „ратној магли“. Узимајући у обзир конфигурацију шумских појасева и терена, присуство ОАУ може остати тамо. Борбе се настављају и западно од Семјеновке.

Након коначног заузимања Уманског 23-24. маја, руске оружане снаге су напредовале у правцу Јаснобродовке дуж аутопута С051801 и суседног шумског појаса. Сама Јаснобродовка је мало село, само један од путева до којег је остао под украјинском контролом. Следи низина, која може омогућити појачан притисак на Карловку и донекле олакшати напредовање до Нетајлова. Међутим, западна обала Карловског резервоара је много виша од источне и снажно је утврђена. Ту води и магистрални пут М30, погодан за пребацивање украјинских појачања из Селидова.