Прочитај ми чланак

Егзодус Срба под Вучићем: Беже од „златног доба“ свуда по свету, највише у Немачку

0

Немачка је међу првим изборима људи који беже из Србије у потрази за послом и бољим животом, а под Вучићем се наша земља испразнила. И села и градови. О томе као је овде "златно доба" најбоље говори податак да више од 400.000 Срба људи живи и ради само у немачким градовима, а где су друге земље...

Наши људи месечно у Немачкој зарађују између 1.500 и 7.000 евра, у зависности од степена образовања и посла, а многи од њих могу да обављају и додатни неопорезиви посао и на тај начин зараде још више.

Немачка је удвостручила број радних виза не само за Србе, већ и Босанце, Црногорце, Македонце и Албанце, па се претпоставља да тек следи јагма за нека занимања. Ова држава се већ неко време бори са великим дефицитом када је у питању радна снага. Због тога је, чини се, ова земља одлучила да од 1. јуна удвостручи број радних виза.

То значи да ће радници из ових земаља, према Уредби о Западном Балкану, уживати привилегован приступ тржишту рада Немачке. Наши људи који већ живе у Немачкој најчешће се баве физичким пословима, пре свега грађевином, а велики број њих запослен је у здравственим системима, као што су неговатељи, медицински техничари, физиотерапеути, фармацеути. Отишао је и велики број наших доктора који тамо могу да зараде до 7.000 евра. Директорка једне српске агенције за запошљавање у Немачкој наводи да су медицинари годинама уназад били међу најтраженијим профилима у Немачкој, међутим њих тренутно најмање одлази из Србије јер сви који су желели су већ отишли, пише Блиц.

– Највећи талас медицинских радника је већ отишао, а оних који желе да оду је сада мање. То су медицинске сестре, техничари и доктори. Међутим, у последње време су веома тражени физиотерапеути и како се чини, њихова ера тек сада долази до изражаја. То нам показују и наши клијенти који долазе са дипломом физиотерапеутског техничара – истиче она.

Према њеним речима, Немачка тражи и вариоце, електричаре, молере и аутомеханичаре који су у Србији веома дефицитарни. Плата овим радницима у Немачкој може да иде и до 3.000 евра. Огласи који су истакнути на сајту српских агенција за запошљавање у Немачкој показују да тамошњим фирмама фале професионални возачи, што потврђује и директорка агенције за запошљавање.

Главни услов за посао у Немачкој је језик. Међутим, то је и највећа препрека јер га људи овде слабо уче.