Прочитај ми чланак

Параван за отварање амбасада: Београд и Приштина отварају „канцеларије за везу“

0

Постоји могућност да премијери Хашим Тачи и Ивица Дачић, током састанка у уторак у Бриселу постигну договор о отварању канцеларија за везу у Приштини, односно Београду.

Могуће је да због великог притиска из земаља чланица ЕУ Србија попусти и прихватити отварање канцеларија, што ће бити и допринос приближавању Србије Европској унији.

„Велике су шансе да се постигне договор о отварању канцеларија за везу“, рекао је за дневник високи косметски званичник укључен у разговоре.

Премијер Србије Ивица Дачић је после претходна два састанка са Тачијем рекао да се не разговара о отварању канцеларија, већ о размени официра за везу који ће помагати у спровођењу споразума.

Извор Експреса наводи да је било покушаја да се разговор о отварању канцеларија укључи и на претходном састанку двојице премијера, али је тада оцењено да је тема интегрисаног управљања прелазима хитнија. Експрес пише да ће се о интегрисаном управљању прелазима разговарати и током састанка у уторак.

И Бљерим Шаља на разговорима у Бриселу
Премијер окупираног Космета Хашим Тачи ће у Брисел, на нову рунду разговора са представницима Београда, отпутовати са политичким координатором дијалога о нормализацији односа са Србијом, Бљеримом Шаљом, првим потпредседником опозиционе Алијансе за будућност Космета Рамуша Харадинаја.

Шаља је био учесник у свим досадашњим разговорима са Србијом. У разговорима о статусу Космета којима је посредовао бивши фински председник Марти Ахтисари, Шаља је био координатор политичких група за разговоре. Он је и учесник конференције у Рамбујеу 1999 године.

 

(Бета)