Прочитај ми чланак

Швајцарска: Мир без Русије је незамислив

0

Седење скрштених руку није опција за Швајцарску, рекао је портпарол швајцарског МСП-а, истичући да је предстојећа конференција корак напред ка праведном и трајном миру у Украјини

Швајцарска је убеђена да руска страна треба да буде укључена у мировне преговоре о Украјини, јер је мир без Русије незамислив, рекао је портпарол швајцарског Министарства спољних послова Пјер Ален Елчингер.

Организовањем предстојеће конференције Швајцарска даје свој допринос подршци дискусијама како би се дошло до праведног и трајног мира у Украјини, навео је Елчингер.

„Морамо да покушамо да макар започнемо процес успостављања мира у Украјини“, рекао је портпарол.

Седење скрштених руку није опција за Швајцарску, нагласио је он, најављујући конференцију о Украјини која ће се одржати у Луцерну од 15 до 16 јуна.

Притом, како је Елчингер рекао, украјинска „формула мира“, коју Русија назива празном и ултимативном, неће бити једина иницијатива коју ће учесници конференције разматрати.

„Конференција коју организује Швајцарска ће се надовезати на дискусије које су се водиле последњих месеци и на друге мировне предлоге засноване на Повељи УН и кључним принципима међународног права“, навео је портпарол швајцарског министарства.

Предстојећа конференција о Украјини која ће се одржати у Швајцарској има за циљ да постави ултиматум Русији, објаснио је Сергеј Лавров и додао да, као таква, не одговара Москви.

Москва је више пута указивала да је спремна за мировне преговоре о украјинској кризи, али да се у обзир узме актуелна ситуација на фронту, подсетио је Сергеј Лавров.

Амбасадор Русије у Берну Сергеј Гармоњин је поручио да Русија неће учествовати ни у једном формату на конференцији о Украјини у Швајцарској, чија је сврха да се Москви постави ултиматум. Та конференција ће се, према његовим речима, претворити у бучну, али празну ПР кампању.