Прочитај ми чланак

На листићима два симбола: Између Дачића и Тачија се развија врло специфична релација

0

dacic taci

(Вечерње новости, Бета)

Цури време за договор о изборима на КиМ, а Приштина наставља опструкцију. Брисел тражи да на изборном материјалу буду ознаке ЦИК и Оебса.

Иако на 15. рунди дијалога Београда и Приштине у Бриселу није постигнут коначан договор о изгледу гласачког листића за изборе на КиМ у новембру, на њему, готово је извесно, неће бити грба „државе“ Косово.

УЦЕНЕ “ТАЧИЈЕВИХ“ СРБА

Уочи локалних избора расту тензије и међу косметским Србима.
Према тврдњама саговорника „Новости“, српско становништво, поготово оно јужно од Ибра, изложено је притисцима и уценама сународника који учествују у окупатоској шиптарској власти.
– Они траже да Срби њима дају глас на изборима, а у супротном прете им отказима – каже нам Срђан Митровић, начелник косовско-поморавског округа, а то потврђује и Владан Костић, начелник косовског округа.

С друге стране, Приштина ће тешко пристати на одлагање рока за предају изборних листа, који истиче 4. септембра, тако да Београду цури време за договор са косметским Србима о јединственој листи. Да би дошло до померања овог датума, потребно је хитно променити изборне законе, за шта у Приштини нема ни политичке подршке нити техничких могућности.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Према речима Милована Дрецуна, председника скупштинског Одбора за КиМ, Брисел и Вашингтон приштинским властима послали су јасне сигнале да престану са натезањима и политичким смицалицама:

– Приштина увиђа да мора да се постигне договор о гласачким листићима, тако да локални избори на Космету буду статусно неутрални – каже Дрецун за „Новости“.

Према нашим информацијама, Тачи је свестан да неће проћи „маневар“ са државним обележјима на листићима и зато сада тражи излазну стратегију, а то је да се одлука пребаци на Централну изборну комисију Косова. Брисел, пак, инсистира да на гласачком материјалу буду ознаке ЦИК Косова и Оебса.

Звонимир Стевић, члан председништва СПС, очекује компромис на наредној бриселској рунди 8. септембра.

За шефа посланичке групе ДСС Слободана Самарџића учешће Срба на изборима, са или без лога Косова на листићима, представља „предају Хашиму Тачију“.

– Капитулација је још раније прихваћена. Већина Срба на северу поручила је да неће учествовати на изборима а Влада сада покушава да их силом натера на то – каже Самарџић.

oliver ivanovicДачић и Тачи се разумеју

Бивши државни секретар за Косово и Метохију Оливер Ивановић оценио је у среду да су неоправдане тврдње косовских медија да дијалог у Бриселу губи смисао, јер тачке споразума од 19. априла још нису финализоване.

Ивановић сматра и да Дачић и Тачи значајно доприносе успеху дијалога, да се између њих успоставља поверење и развија врло специфична релација.

„Ако је неко очекивао да ће они на неколико састанка решити баш све, онда су потпуно нереални у тим очекивањима“, рекао је Ивановић агенцији Бета.

Према његовим речима, многи у Бриселу покушавају да искористе моменат, и то не баш добронамерно према Србији, рачунајући да је она по сваку цену заинтересована за добијање датума за почетак преговора о уласку у ЕУ.

„То форсирање брзине заправо је покушај да се искористи ситуација у којој Србија жељно очекује датум, а да притом тај датум виси о концу због доброг или лошег расположења појединих чланица Европске уније које су међу тим земљама које форсирају брзину“, рекао је Ивановић.

Он је додао да су питања енрегетике и имовине врло осетљиве ствари и да је нереално очекивати брза и лака решења.
 
Према његовим речима, Дачић је тражио продужење рока регистрације за новембарске локалне изборе, јер нису решене неке ствари чије би решавање помогло да одзив гласача буде већи.

„То је питање неутралности бирачког листића, јер ако бирачки листић и материјал садрже лого Републике Косово то ће код једног броја људи створити нелагодност да се на таквим списковима нађе и да користи такав гласачки листић“, рекао је Ивановић.

Он је рекао да је основана примедба премијера Ивице Дачића да се регистрација одложи. Ивановић је додао и да нови сусрет косовског и српског премијера у Бриселу може веома позитивно да утиче на резултат преговора, јер се између њих двојице развија врло специфична релација.

„Успех преговора може једнако да утиче и на једног и на другог, јер ту постоји трећи фактор – а то је међународна заједница, која пажљиво прати обојицу. Од њиховог позитивног мишљења у великој мери зависи позиција ове две стране у некаквим будућим политичким активностима“, рекао је Ивановић, оценивши да се успоставља поверење између два преговарача и да је то основа за успех преговора.