Прочитај ми чланак

Мађарска: Србија да мења Устав јер стоји да је Косово део њене територије

0

EU Srbija

Европски парламент је данас у Стразбуру дао пуну подршку предстојећем покретању преговора Србије с Европском унијом о чланству и у резолуцији коју је усвојио, оценио да је то „историјски корак за процес европске интеграције Србије“ и доказ да је ЕУ посвећена политици пријема нових чланица. Ипак, било је и другачијег ставова, поготово из суседна нам Хрватске.

Посланик Ружа Томашић из Хрватске демократске заједнице је изнела тврдњу да се, иако је у интересу Хрватске да Србија уђе у ЕУ, „српска политика није променила“. Она је рекла да не може бити означена као добра српска политика која не признаје злочине у прошлом рату, одбија дати податке о несталима и „до краја вратити опљачкано благо“, додавши да се у Србији „рехабилитује Дража Михајловић“.

Хрватски посланик Тонино Пицула је рекао да српске власти морају обезбедити откривање судбине 1.665 несталих, решавање проблема у сукцесији бивше СФРЈ, спровести договор о подели архива, решавању граничних питања.

Један мађарски посланик у име политичке групације десно од центра ЕПП изнедо је и став да ће Србија морати да мења устав јер у њему стоји да је Косово део њене територијем, док је, такође, посланик наших северних суседа је изнео тврдњу о угрожености Мађара у Војводини, на шта му је други посланик узвратио да ће управо уласком Србије у ЕУ бити успостављена „заједница права“ чиме ће и војвођански Мађари уживати сва права као и Срби и остали у ЕУ.

За резолуцију је гласало 528 посланика ЕП, 43 су била против, а 51 уздржан. Резолуција је политичка, необавезујућа препорука за Савет министара ЕУ и Европску комисију, али даје јасно виђење ставова главних политичких снага у ЕУ о европској интеграцији Србије.

У овом документу који је припремио известилац ЕП за Србију Јелко Кацин, поздравља се посвећеност српске владе процесу европске интеграције и подстиче Србија да настави системске и друштвено-економске реформе које ће омогућити ефикасну примену обавеза из будућег чланства у ЕУ.

 

(Бета)