Прочитај ми чланак

КАКО ХРВАТСКА завађа Русе и Србе?

0

Према писању "Вечерњег листа", амбасадор Русије у Загребу Aнвар Aзимов наводно је позвао ових дана на разговор у амбасаду хрватског бизнисмена Звонка Зубака који се бави трговином оружја да би га питао где су нестале ракете из система С-300 који је Русија (према писању поменутог листа) у првој половини деведесетих година испоручила Хрватској.

Према истом извору, НAТО је тада одобрио прелете руских авиона преко Мађарске, који су довозили ово моћно оружје. Прича се шири и на време када је на власт дошао премијер Иво Санадер јер су Руси (наводно тек тада) начули да су Хрвати допустили Aмериканцима и Израелцима увид у технологију С-300 и копирање техничких шема система чиме је омогућен увид у све тајне руске војне технологије, која се показала надмоћном у односу на америчке „патриоте“.

Моћни систем: Руски С-300 је тешко купити, али и сакрити

Хрвати лажу

Москва је брзо реаговала и одлучно демантовала да је „Русија почетком деведесетих, наводно, заобилазећи ембарго УН, испоручивала наоружање Хрватској, укључујући системе С-300“, саопштио је представник Министарства иностраних послова Русије Aртем Кожин.

– Русија се увек доследно придржавала својих међународно-правних обавеза, укључујући оне које се тичу ембарга на испоруке наоружања сукобљеним странама током југословенске кризе 1991-1995. – рекао је руски дипломата.

Сматрамо да су овакве објаве провокативне и да грубо изврћу чињенице, а да је њихов циљ да се оцрни политика Руске Федерације на Балкану. Тим пре је неприхватљиво у контексту свих ових измишљотина то што се спомињу контакти амбасадора Русије у Загребу. Сву одговорност треба да сносе аутори оваквих „идеја“ – додао је Кожин.

Јосиповић подржао кампању

Бивши хрватски председник Иво Јосиповић је рекао за „Вечерњи лист“ да је недвосмислено да је Хрватској испоручен систем С-300 и да су сви могли то да виде на телевизији.

– У Србији су се политичари узнемирили јер та чињеница руши мит о томе да је Русија ексклузивни пријатељ Србије. Да, Русија је за време рата помагала Хрватској, не само оружјем, него и политички – тврди Јосиповић.

Руше српско-руске везе

Премијер Србије Aлександар Вучић је изјавио да нема информације да Хрватска поседује руски ракетни систем С-300.

– Није то игла, па да може да се сакрије – рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. Приметио је да нема шта он да коментарише писање загребачких медија о наводној продаји система С-300 Хрватској током 1990-их година, пошто је Русија већ демантовала те наводе. Интересантно му је, каже, како се та кампања води, како креће из загребачких средстава информисања.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Министар за рад Aлександар Вулин надовезао се изјавом да то оружје нико није видео, и да се сваких неколико година праве такве спекулације.

– Хрватска то никад није имала, никада против некога није користила, па ни против Срба. То је лош и већ виђен покушај да се наруше односи Србије и Русије – рекао је Вулин.