Прочитај ми чланак

Москва о самиту у Швајцарској: Они који не оду донели су прагматичну одлуку

0

Нема разлога да мировни план Зеленског и конференција у Швајцарској буду основа за било какву дискусију, каже амбасадор руског МСП-а за злочине кијевског режима

Одлука низа земаља да ипак не учествују на мировној конференцији у Швајцарској је прагматична, рекао је за „РИА Новости“ Родион Мирошњик, амбасадор руског Министарства спољних послова за злочине кијевског режима.

„Ово оцењујемо као прагматичан поглед на ствари, адекватну перцепцију апсолутно лажне платформе коју покушавају да промовишу Украјинци, уз подршку Американаца и Британаца, који немају никакве везе са самим процесом нагодбе“, рекао је Мирошник.

„Не видимо смисла да учествујемо у њој (конференцији). Разумемо да ти предлози, укључујући и такозвану ‘формулу Зеленског’, никуда не воде. Нема разлога да она буде основа за било какву дискусију. Овај формат нема смисла без учешћа друге стране (Русије)“, објаснио је дипломата.

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова раније је поручила да Русија позива партнере да буду на опрезу и да се уздрже од учешћа на конференцији о Украјини у Швајцарској како не би учествовали у антируским провокацијама.

У петак, Бразил је саопштио да лидер те земље неће учествовати на конференцији, а на исти корак се одлучила и Јужна Африка.

У међувремену, Бразил и Кина су потписали документ под називом „Заједнички договори Кине и Бразила о политичком решењу за украјинску кризу“ и објавили да планирају да покрену нову мировну конференцију, на којој ће учествовати и руски и украјински представници.