Прочитај ми чланак

Хрватски медији: Прекрајање граница – опасни план Орбана и Вучића преко Јанше

0

И хрватски медији баве се наводним "прекрајањем граница" на Балкану и лобирањем да се раздвоје Сарајево и Бања Лука, а "Јутарњи лист" покушава да открије шта стоји иза идеје Словеније, односно "како Орбан и Вучић преко Јанше гурају опасан план".

Како наводи Јутарњи лист, осебно је осетљива тема наводног нон-пејпера који је словеначки премијер Јанез Јанша послао у Брисел у којем се наводи да би требало завршити „распад Југославије“ променом граница на простору Западног Балкана. БиХ би се расформирала, Република Српска припала Србији, Западна Херцеговина Хрватској, а бошњачка држава би добила излаз на море. Косовско би се питање решило променом граница (север Косова за Прешевску долину), а делови Црне Горе и Северне Македоније прикључили би се Албанији.

Foto:TANJUG/ INSTAGRAM/ BUDUCNOSTSRBIJEAV

Проблем је додатно закомпликовала Канцеларија за медије Шарла Мишела који је на питање Петера Жерјавича, дописника Дела из Брисела, прво рекао да су примили документ, а затим да нису, а и Јанша је рекао да није аутор таквог документа. У целу причу укључила се и Европска комисија која је објавила да „дефинитивно није примила нити зна за икакав ‘нон-папер’“.

Ипак, 24ур.цом, страница ПОП ТВ-а, тврди да има проверене информације да нон-папер постоји, а словеначка опозиција кренула је у нови напад на владу и тражи да Јанша дође на седницу Одбора за спољне послове како би га испитали о нон-паперу.

Дефинисана позиција Хрватске

Извори у Љубљани, који су желели да остану неименовани, за Јутарњи лист су навели да „тамо где има дима, има и ватре“ и да постоји могућност да је „реч о политици иза које стоје мађарски премијер Виктор Орбан и Александар Вучић, председник Србије, који су желели, преко Јанше, да упозоре ЕУ да су нужни радикални потези како би се брзо решила постојећа криза на Западном Балкану. И понудили решење које би максимално ишло у прилог Београду.“

Коначно, неке западне дипломате наводе да је у Србији прихваћена теза да су све државе, од Загреба, али без Загреба, до Скопља, привремене (исту тезу користи и Москва кад се говори о већини бивших чланица Совјетског Савеза).

У Љубљани сматрају да се председник Борут Пахор у тај оквир уклапа савршено јер с Јаншом има добре односе још од 2004. године кад је био склон да уђе у прву његову владу, али га је у томе зауставила странка, социјалдемократи. И ове године Пахор је сазвао састанак свих политичких странака како би се дошло до консензуса у вођењу земље у кризи, али на састанак није дошла већина опозиционих странака јер су тврдиле да је реч о потезу којим се жели оправдати Јаншина политика.

Осим изјаве министра Грлића Радмана, високопозиционирани хрватски дипломата, под условом анонимности, за Јутарњи је изјавио да „Хрватска никако није уплетена у овај случај“, иако неки медији наводе да Јаншин план има подршку Хрватске и Мађарске. „Хрватска је своје позиције дефинисала нон-пејпером који је министар Грлић Радман уручио осталим колегама на њиховом прошлом састанку и о којем ће се разговарати на следећем састанку министара спољних послова“, рекао је извор.

Професор Горан Бандов за Јутарњи је рекао да су „вође на Западном Балкану, уместо да се суоче с проблемима друштава – озбиљним кршењима владавине права, корупцијом, криминалом, готово непостојећим медијским слободама и повредама људских (и мањинских) права – склонији манипулисању, бацању песка у очи, тражењу унутрашњих непријатеља, па и причама о прекрајању граница“.

„Можете ли се ви у БиХ мирно разићи?“

Ако се и узме у обзир могућност да Јанша није послао нон-папер у Брисел, и даље је неупитно да је Борут Пахор питао 5. марта чланове Председништва БиХ: „У последње време све су чешћи гласови у Европи о томе да треба довршити распад Југославије. Можете ли се ви у БиХ мирно разићи?“ То је потврдио члан Председништва Жељко Комшић, а Пахоров уред није оповргао, него тумачио да тиме „председник није наметао идеју распада БиХ“.

Није искључено да је словеначки председник деловао у смеру премијерових размишљања. Словеначка дипломатија је навела да није израђен, нити је у Брисел послат икакав документ, а медији наводе да је папир био израђен у најужем Јаншином кругу и послат секундарним каналима.

Западни Балкан у потпуности је испао из фокуса интереса ЕУ, што отвара простор за авантуре попут Јаншиног наводног нон-папера који би водио оживљавању Вучићеве, у стварности преобликоване тезе Слободана Милошевића, о „корекцији граница“ с изузетно озбиљним последицама по цео регион, пише Јутарњи. „Не би чудило да се то и свиђа некоме у Бриселу и у кругу „великих дечака“ јер они би најрадије да се цео тај проблем једноставно реши сам од себе. Правдајући се како се ЕУ мора бавити важнијим питањима.“