Прочитај ми чланак

Божовићу није дозвољено да посети Грачаницу и Дечане

0

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Владимир Божовић рекао је да је одбијен његов захтев за посету Косову и Метохији на којој је требало да сутра присуствује обележавању дана Светог Саве.

Владимир Божовић: Малопре сам обавештен да ми је забранем улазак и одлазак у свету Грачаницу и свете Дечане

„Тужан сам, јер сам спречен да сутра са својим народом проведем Савиндан на КИМ. Малопре сам обавештен да ми је забранем улазак и одлазак у свету Грачаницу и свете Дечане“, рекао је Божовић у парохијском дому Храма светог Саве у Београду.

„Све су то искушења“, оценио је Божовић беседећи студентима којима су уручене стипендије Српске народне одбране у Америци.

„Како рекоше оци пре мене, ако је вере у нама и ако је Свети Сава у нама то ће проћи…Пролазиле су овуда и разне војске и освајачи, али нико није могао победити веру светосавску и веру хришћанску. Само ако смо на Савином путу онда ћемо и кроз та искушења проћи и ускоро славити светог Саву и на КИМ и у Републици Српској и у Црној Гори и у Америци и свуда где живе наши људи“, рекао је Божовић.

Он је оценио да готово да нема личности ни у нашој историји а како мисали и ни у светским народима да појединачно у себи може сублимирати читав један народ.

„Када би сви Срби нестали а остао Свети Сава опет би се знало за Србе рекао је један мудри Србин. У тој једној личности све су вредности садржане. Можда ни ми мало старији, ни ви студенти нисте свесни значаја за наш народ ни за нашу државу и цркву. Србима је путеводитељ, светионик и пример Свети Сава. Не можемо погрешити ако следимо пут Светог Саве, ни као држава ни као црква ни као народ“, нагласио је државни секретар.

Он је такође изразио захвалност Владе Србије донацији СНО у Америци намењеној студентима.

„Надамо се да ћемо кроз активности које спроводимо враћајући правду у Србију вратити осмех и понос и задужбинарство да наши пословни људи који су стекли свој иметак на основу закона и правде дају део иметка најмладјим, а студентима уложе у образовање“, навео је Божовић.

СНО из Америке по десету годину за редом доделила је стипендије српским студентима из Србије, РС и ЦГ.

 

(Танјуг)