Прочитај ми чланак

Фирми брата Вучићевог амбасадора Божовића око 800.000 евра из буџета Београда!

0

Секретаријат за заштиту животне средине у Београду доделио је фирми "West Truck doo" посао набавке електричних возила за потребе одржавања заштићених подручја.

Уговор је вредан 93.480.000 динара, односно приближно 800.000 евра (са ПДВ). Ова фирма је од прошле године у власништву друге фирме, „West Truck doo контролно друштво“, чији је власник Андрија Божовић, брат генералног конзула Србије у САД Владимира Божовића, некадашњег амбасадора у Црној Гори који је раније у овој земљи проглашен за персону нон грата.

Како се види из документације посао је додељен 9. јануара, а фирма „West Truck doo“ била је једини понуђач. Комисија је прихватила њихову понуду, која је била и једина, те им доделила посао набавке механизације, односно 10 возила у вредности од скоро 800.000 евра.

“West Truck doo” регистрована је као фирма унутрашњу и спољну трговину још 2001. године. Њен дугогодишњи власник је Андрија Божовић, близак рођак генералног конзула Србије у Њујорку Владимира Божовића. Прошле године фирма је прешла у власништво “West Group doo контролно друштво Београд” чији је власник Андрија Божовић.

Дакле, крајњи добитник ове трансакције је Андрија Божовић, брат Вучићевог амбасадора Владимира из Никшића, који је пре тога био и Вучићев саветник (2015-2017), пре тога државни секретар у МУП (2012-2014), пре тога помоћник министра полиције (2004-2007), а јавности је најпознатији као СПО перјаница код Вука Драшковића.

Како су медији писали још 2019. године, Град Београд платио је више од 38 милиона динара за набавку путничких возила, а једна од две фирме која је добила посао била је „West Beocar“, у власништву Божовића.

Како је писао новосадски портал Voice  2017. године, „West Truck“ је једна од компанија које су имале монопол над одређеним пословима у сарадњи са јавним комуналним предузећем „Чистоћа“ из Новог Сада.

Анализом јавних набавки „Чистоће“ у четворогодишњем периоду, VOICE је закључио да укупна вредност послова које је West Truck обавио за то јавно предузеће прелази 450 милиона динара.

Далеко познатији јавности је Андријин брат, Владимир Божовић. Крајем прошле године именован је за генералног конзула Србије у Њујорку, иако је проглашен персоном нон грата у Црној Гори. Он је на место амбасадора Србије у Црној Гори постављен 2019. године. Већ 28. новембра 2020. проглашен је персоном нон грата и тада је од њега тражено да напусти Црну Гору. И амбасадор Црне Горе у Београду Тарзан Милошевић је након тога проглашен персоном нон грата.

Иако је брзо напустио Црну Гору, Божовић је

Божовић је на место амбасадора Србије у Црној Гори постављен 2019. године. Већ 28. новембра 2020. проглашен је персоном нон грата и тада је од њега тражено да напусти Црну Гору. Иако је брзо напустио Црну Гору, Божовић је све време примао плату у износу од 4.400 евра месечно из буџета! Не треба заборавити ни то да је овај бивши функционер СПО данас активни члан СНС.

Одборница у Скупштини града Београда Ана Гођевац пита коме може да буде приоритет набавка 10 електричних возила која коштају 93 милиона динара у граду где нема довољно зеленила?

„Никога не изненађује да је изабрани понуђач фирма West Truck doo Београд под контрлом брата Владимира Божовића, екцесног дипломате и адвоката блиског Александру Вучићу. Набавке од ове фирме су већ одавно познате од тронитета, преко усисивача за градску чистоћу па до теже механизације. СНС се грчевито држи фотеља и на основу изборне крађе, баш из ових разлога, да могу да користе градски буџет као свој новчаник“, истиче Гођевац за Нова.рс.