Прочитај ми чланак

Такозвани амбасадор седи у Београду и прима 4.400 евра?!

0

Протерани амбасадор Србије у Црног Гори, рођени Никшићанин Владимир Божовић, седи у Београду, не ради ништа и за то ништа прима месечно 4.403 еура! Његово именовање за амбасадора Србије у Црној Гори стручна јавност оценила је као дипломатски инцидент и понижавање Црне Горе, а све је ескалирало када га је, након низа скандала, Влада Црне Горе после нешто мање од годину дана службовања прогласила за песону нон грата и протерала за Београд!

Оно што је занимљиво је да је то урадила Влада Вучићевог бизнис партнера Мила Ђукановића јер чак ни он није могао да трпи Божовићево понашање. Дакле, Божовић је протеран, седи у Београду и самим тим не ради ништа, на друштвеним мрежама самог себе представља као амбасадора и за то месечно прима 4.403 евра или око 520.000 динара колико је сам пријавио Агенцији за борбу против корупције!

Ко је заправо Владимир Божовић? Рођен је 1970. у Никшићу, а на студије је дошао у Србију и ту почиње заплет. Прво је уписао студије криминалистике, али се пребацио на Правни факултет у Крагујевцу, познат по томе што је више десетина професора ухапшено због продаје испита. Исти факултет су из Новог Сада похађали Александар Вулин и Милош Вучевић. У Крагујевцу је Божовић полагао испите, а пред сам крај се пребацио у Београд да би постао поносни власник дипломе Правног факултета Београдског универзитета. Али ни ту није крај његове едукације, јер је однедавно испред свог имена и презимена изненада додао и титулу „др“, иако је непознато када и где је похађао докторске студије.

Јавност га је упознала као адвоката Вука и Данице Драшковић, а до прве државне функције стиже као кадар Српског покрета обнове (СПО) када 2004. постаје генерални инспектор полиције. После низа скандала, о којима професионални полицајци могу да говоре данима, смењен је са те функције, али у МУП-у као обичан службеник остаје све до повратка на власт радикалско-напредњачке дружине 2012. године. У међувремену је, погађате, постао члан Српске напредне странке (СНС), близак Томиславу Николићу, од кога је очекивао да му обезбеди чак и неко министарско место.

На пут његовим амбицијама стао је у то време Александар Вучић и за Божовића није било напредовања чак ни у самом МУП-у, док се није одрекао Томе. Када је променио страну, Вучић га је поставио на место саветника премијера за регионалну сарадњу и односе са верским заједницама. Ни на тој позицији се није снашао, те га је Вучић држао потпуно по страни све до 2019. године када је јавност остала запањена његовим именовањем за амбасадора Србије у Црној Гори. Али и та неуспешна епизода трајала је мање од годину, али још увек трају месечна примања од 4.403 евра колико за Божовића издвајају грађани Србије, док он седи у Београду и постује и твитује по друштвеним мрежама, гордо се представљајући као „његова екселенција“.

Имовинска карта Владимира Божовића коју је пријавио Агенцији за борбу против корупције надасве је занимљива. Божовић је изгледа баш срећне руке па је пријавио да је на поклон добио:

– кућу од 166m2

– пословни простор од 24m2

– помоћни објекат од 36m2

– њиву од 6033m2

– грађевинско земљиште од 400m2

– помоћни објекат од 30m2

БОЖОВИЋ И ДРИТАН Спин амбасадора Србије у Црној Гори

Божовић наравно није објавио име овог тајновитог поклонодавца који је очигледно био баш широке руке!

Занимљиво је да се у његовој имовинској карти 2020. године појавио и стан од 126,93m2 за који је навео да га је стекао куповином, иако је у претходном Извештају Агенцији за борбу против корупције пријавио да нема никакву уштеђевину, нити депозите у банкама. Поставља се логично питање, како је то могуће, осим ако његова екселенција није узела стамбени кредит.

Из свега наведеног јасно је да је у Вучићевој Србији све могуће. Баш све.