Прочитај ми чланак

ИСТРАЖИВАЊЕ: Радикали јачи од демократа – највећа опозиција је СРС

0
Фото: Оксана Токсић

Фото: Оксана Токсић

БЕОГРАД – Појединачно, најјача странка и даље је без премца СНС са 54 одсто подршке. Поред њих, ако би на изборе сви изашли самостално, главу изнад воде држе још СПС са девет одсто, радикали са шест и демократе са пет процената. Излазак у коалицијама донео би нешто другачији резултат и више би одговарао опозицији, која би у том случају мотивисала своје бираче.

Ово показују резултати последњег истраживања агенције „Ипсос паблик аферс“ у које су „Новости“ имале увид. Према овој анкети, у гласању би, ако би странке изашле самостално, учествовало 53 одсто грађана. Тада би испод цензуса остали ДСС са четири одсто, Двери и ЛДП са три и СДС Бориса Тадића, Покрет „Доста је било“ и ПУПС са по два процента подршке гласача.

У случају да се склапају коалиције, што је реалнија опција, излазност би била за шест одсто већа и то би донело корист већини странака, изузев владајућег СНС. Напредњаци би у коалицији са ПУПС, СДПС, Новом Србијом, СПО, СНП и Покретом социјалиста добили 51 одсто. Занимљиво је и да је ово прво истраживање у којем ПУПС „мере“ у овој коалицији. Они су досад били верни социјалистима, али је све извесније да ће на изборе са напредњацима.

Дачићеви би са Палмином Јединственом Србијом освојио 14 процената. На трећем месту први пут у неком истраживању налази се коалиција ДСС – Двери која за коју би гласало осам одсто испитаника. За четврту позицију „трчале“ би коалиције ДС – Нова странка – Доста је било, СДС – ЛДП као и СРС за које се изјаснило седам одсто анкетираних.

 

Оцене о лидерима

Када је реч о подршци лидера убедљиво највише позитивних оцена има премијер Александар Вучић кога подржава 54 одсто испитаника. Дачића је позитивно оценило 28 процента, а Николића 20. Шешеља подржава 16, Тадића 11, а Пајтића 4 одсто бирача.

Извор: Вечерње Новости