Прочитај ми чланак

Медведев о Зеленском: Треба му судити, или га ликвидирати као терористу

0

Након капитулације Кијева, председник Украјине Владимир Зеленски требало би да се ухапси, а затим да му се суди, или да се ликвидира као терориста, рекао је данас за ТАСС заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев.

Наиме, он истиче да је Владимир Зеленски, као вођа непријатељског режима, легитимна војна мета за Русију, без обзира на питање његовог легитимитета након отказивања избора, јер је он већ на челу једног политичког режима који води рат против Русије.

„Након капитулације Украјине, нисмо равнодушни према судбини Владимира Зеленског. Он мора бити ухапшен и мора да му се суди за злочине над руским и украјинским држављанима. Ако је немогуће изручити таквог злочинца, треба применити правила која се практикују за терористе. Управо је то судбина која је задесила духовног учитеља Зеленског, Степана Бандеру“, поручио је Медведев.

Како је нагласио, Зеленски је за Русију већ ратни злочинац, а губитак његовог званичног статуса ништа не мења.

Додао је да је Зеленски, након отказивања избора фактички узурпирао власт у Украјини, као и да се он и његово окружење плаше одржавања избора.

„Зеленски би много ризиковао уколико би пристао на изборе. Човек који себе назива председником бивше Украјине је патолошки лажов и кукавица која је ноћна мора за своје окружење и која се плаши избора. Ако би избори ипак били одржани, то био превелик ‘улог’ за Зеленског и његов тим. Његови опоненти – бивши председник Украјине Петро Порошенко, или бивши украјински главнокомандујући Валериј Залужни, уколико би се кандидовали, имали би превише ‘адута у рукама'“, указује он.

Медведев напомиње да је Зеленски „пљунуо на устав своје државе, игнорисао Уставни суд и да чак није ишао на продужење, већ на узурпацију врховне власти, као и да све те манипулације законима значе само једно – смрт пропале државе Украјине“.

Осим тога, како додаје, украјински председник се сакрио иза „смоквиног листа“ нејасне декларације Врховне раде о укидању председничких избора у ратно време.

„Зеленски и његова свита проневерили су огромну суму, која је послата да спасе умирућу Украјину“, навео је Медведев.

Најбоља гаранција за Русију су „искандери“, „циркони“ и „кинжали“

Медведев је оценио да су најбоље гаранције за Русију „циркони“, „искандери“, „кинжали“ и друго високоефикасно руско оружје, заједно са руским херојским и способним оружаним снагама, јер Москва не може да се ослони на потенцијалан мировни споразум са Украјином, или на гаранције Запада.

„Чак и ако се постигне нека врста компромисног споразума, нећемо имати потпуно поверење у његово спровођење“, објаснио је Медведев.