Прочитај ми чланак

Ево који ће бити резултати избора: Опозиција као Вучићева златна рибица и три жеље

0

О контроверзама са проглашењем листа, као и о шансама опозиције на предстојећим изборима, у емисии "Међу нама" говорио је политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Ипак, и овај данашњи пример са прихватањем претходно одбијених листа „Крени промени“ и „Бирам Београд“ показује да је властима стало да имају опозицију на изборима, и индиректно показује да би вероватно било боље да су сви задржали чврст став по питању изборних услова и неизласка на изборе до њиховог испуњења

Ђорђе Вукадиновић се на почетку разговора осврнуо на одлуку Саве Манојловића да ипак на крају изађе на изборе.

„Кад један од главних актера избора каже да до пре пола сата није знао да ли ће изаћи или не, шта мислите онда колико тек грађани знају“, навео је Вукадиновић додавши да чак и да нема ничег другог и контроверзе око бојкота, и ови који су најавили да излазе, до последњег часа су стварали и држали ту неизвесност, све док нису добили потврду да су им прошле претходно оборене листе.

„Одлука о изласку, или не делује као тешка дилема за странке, али је још тежа за грађане, с тим што је посебна прича за Београд, а посебна за унутрашњост“, рекао је Вукадиновић, истичући да „он лично не прави разлику, и да мисли да услови за излазак на изборе заправо не постоје нигде. Но, и поред тога имам разумевања за људе у Новом Саду или Нишу који хоће да изађу. Београђани су на градским изборима гласали и 2022. и 2023, док неки други опозициони гласачи, у другим местима, практично нису имали прилику да гласају осам година за локалну власт“, каже Вукадиновић.

„Ипак, и овај данашњи пример са прихватањем претходно одбијених листа „Крени промени“ и „Бирам Београд“ показује да је властима стало да имају опозицију на изборима, и индиректно показује да би вероватно било боље да су сви задржали чврст став по питању изборних услова и неизласка на изборе до њиховог испуњења“, каже Вукадиновић. 

Вукадиновић је такође изјавио да Алесандар Вучић као да је упецао златну рибицу, која му је испунила три жеље.

„Он је успео са овим и оваквим изборима да оствари три жеље. Прво, он жели победу у Београду и сада је са свим овим дешавањима и полемикама то практично обезбедиоДруго, он жели легитимност избора и то је управо добио са најављеним изласком већег дела опозицијеИ као треће, добио је подељену опозицију“, каже Вукадиновић.

Вукадиновић је на крају закључио да „према најновијим истраживањима, не рачунајући  последњих 48 сати у којима су се десиле многе ствари за које још увек не знамо како ће утицати, СНС у Београду има 50+ одсто, док две опозиционе листе „Крени-промени“ и „Бирам Београд“ имају обе двоцифрен резултат, али он не прелази 20 одсто. По њему, цензус прелази још само листа др Несторовића са 7-8 одсто, при чему ће излазност на изборима у Београду бити сигурно за барем десетак процената мања него у децембру“, закључује Вукадиновић.