Прочитај ми чланак

Ивица Дачић: Ако је Парада поноса улазница у ЕУ, сутра ћемо је организовати !

0

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да „Парада поноса“ представља питање безбедности а не људских права и да ће бити забрањена уколико буде постојао безбедносни проблем.

 

Он је, гостујући вечерас у емисији „Око“ на Радиотелевизији Србије, рекао да „уколико је одржавање Параде поноса улазница за ЕУ, да ће сутра бити организована“.

„Ако неко сматра да је то улазница у ЕУ, ево сутра ћемо све организовати по цену да дође до великих сукоба. Али, ако је то цена за нешто што ће бити за десет година… Србија има много важнијих проблема“, рекао је Дачић.

Он је истакао да, када је реч о Паради поноса, није реч о људским правима већ о безбедности.

„Зашто неко толико инсистира на (одржавању Параде у) Београду, а да ту нема Сарајева, Скопља, Приштине. Зашто се увек парада најављује неколико дана пре извештаја о напретку. Биро за координацију служби безбедности ће ми у току сутрашњег дана доставити извештај, ако буде постојао безбедносни проблем тај део манифестације ће бити забрањен“, рекао је Дачић.

Премијер Србије је додао да постоји велико неразумевање између оних који подржавају Параду поноса и оних који се залажу за њену забрану.

„Постоји велико неразумевање и провокације и с једне и друге стране. Једни сматрају да није потребна нашој земљи, а с друге стране постоји потреба организатора да је проглашавају својом победом“, рекао је Дачић и упитао да ли је неопходно да се Исус Христ ставља у контекст хомосексуализма „и то у данима када је питање да ли треба да се одржи парада или не“.

Дачић је оценио да је неопходно изменити и законе како би се стало на пут насиљу који прати „Параду поноса“.

„Треба прилагодити законска решења. Ако некога ухапсите после таквих скупова и он буде пуштен после шест месеци, тај сигурно неће видети зашто би престао с таквим понашањем. Неопходно је да цело друштво стане иза тога. Овде су сви против тога, а ви питате полицију зашто не обезбеди параду“, казао је Дачић.

 

(Бета)